Analize

Palo povjerenje investitora u EU, problemi i za BiH

Palo povjerenje investitora u EU, problemi i za BiH
Foto: Pixabay | Palo povjerenje investitora u EU, problemi i za BiH

BRISEL, SARAJEVO - Povjerenje investitora u evrozonu palo je na najniži nivo od početka ove godine, te treći mjesec zaredom.

Tako je "Sentix", koji se bavi istraživanjem tržišta sa sjedištem u Frankfurtu, objavio podatke indeksa opšteg povjerenja investitora u evrozonu za ovaj mjesec.

Kako se navodi u rezultatima, indeks povjerenja investitora, koji je u avgustu iznosio minus 13,9 poena, pao je na minus 15,4.

"Indeks očekivanja, kojim se mjere očekivanja investitora za narednih šest mjeseci, porastao je sa minus 8,8 poena na minus 8 poena, dok je indeks trenutne situacije pao sa minus 19 poena na minus 22,5 poena", naveli su iz "Sentixa".

Ističe se da je evrozona i dalje na ivici recesije i da politička i ekonomska situacija u Njemačkoj predstavlja težak teret za cijelu evrozonu.

"U tom kontekstu, jedina nada za investitore je mogućnost podrške monetarnoj politici", navodi se u saopštenju i dodaje da je anketa sprovedena od 5. do 9. septembra te da je učestvovalo 1.142 investitora.

Pitali smo ekonomiste šta ovo znači za BiH, koliko smo ovisni o evrozoni te da li je moguće da se ovo na neki način odrazi i na našu državu.

Ekonomista Bojan Lučić smatra da je povjerenje investitora u evrozoni poljuljano od pandemije virusa korona.

"Tom nepovjerenju dodatno je kumovala i činjenica da se rat u Ukrajini ne stišava, a da sukobi u Crvenom moru i dalje stvaraju ozbiljne probleme. Evropa se bori sa nekoliko faktora i kao cilj za 2024. godinu postavila je kontrolisanje inflacije. Za sada akcije koje su preduzete ne daju dobre rezultate i najveća evropska ekonomija Njemačka nailazi na velike probleme koje nastoji riješiti u hodu. Bosna i Hercegovina zavisi od izvoza, gdje je značajan dio izvoznih aktivnosti usmjeren na evropska tržišta. Evropska unija je ključni trgovinski partner, a na ekonomske aktivnosti utiču događaji u širem kontekstu Evrope", objašnjava Lučić za "Nezavisne novine".

Dodaje da je BiH kao mala, otvorena ekonomija posebno osjetljiva na spoljne faktore, uključujući fluktuacije u potražnji, trgovinsku politiku i ekonomske uslove u evrozoni.

"Upotreba evra u svakodnevnim transakcijama i zavisnost od evropskih tržišta naglašava složenu ekonomsku međuzavisnost između Bosne i Hercegovine i evrozone i samim tim vodi ka činjenici da će problemi evrozone biti i naši problemi", naglasio je Lučić.

Sličnog mišljenja je i ekonomista Slaviša Raković, koji kaže da nema sumnje da se ova situacija već reflektovala na BiH, što se vidi u smanjenju izvoznih aktivnosti.

"Mislim da Evropa plaća račune eskalacije sukoba na liniji Ukrajina - Rusija te da su svi drugi regioni u svijetu bolje prošli. Što se naše pozicije tiče, ona je čvrsto vezana uz EU i evrozonu tako da ćemo dijeliti sudbinu razvoja ekonomije", zaključio je Raković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije