Analize

Ovo su nekretnine u kojima je uživao Tito (VIDEO)

Ovo su nekretnine u kojima je uživao Tito (VIDEO)
Foto: Vila Galeb/igalospa.com | Ovo su nekretnine u kojima je uživao Tito

Titova imovina ne prestaje da intrigira javnost ni poslije četiri decenije.

Višegodišnja pozicija predsednika države omogućila mu je da ima nekretnine širom bivše Jugoslavije. Neke rezidencije su bile čist luksuz namijenjen hedonizmu i primanju velikih svjetskih imena, poput kuće na Brionima, a ima i lovačkih kuća i nekretnina za kratkotrajan boravak.

Titova nepokretna imovina je sada u najvećem broju slučajeva u državnom vlasništvu bivših jugoslovenskih republika, a neke su i privatizovane, dok su druge pretvorene u muzej ili namijenjene posjeti turista.

Takođe, neke vile su i dalje predmet sudskih sporova zbog utvrđivanja i prenosa vlasništva jer Tito formalno i pravno ništa nije ni imao, piše BBC, što je u skladu sa političkim idejama koje je maršal propagirao i živio.

Titova vila na Brionima

Vila u nacionalnom parku Brioni u Hrvatskoj je ubjedljivo najpoznatija Titova rezidencija od svih koje je imao, a zvaničan status njegove rezidencije imala je od 1953. U Bijeloj vili je provodio najviše vremena sa porodicom, ali i svjetskom elitom - Sofijom Loren, Fridom Kalo, kraljicom Elizabetom Drugom i drugim.

Ostale nekretnine u Hrvatskoj

Imao je još nekretnina u Hrvatskoj, na primjer kuću u Splitu. Vila Dalmacija se danas čak može iznajmiti. Tu je još i vila u Kumrovcu, gdje je Tito rođen, koja je 1962. pretvorena u rezidenciju. Danas je u vlasništvu Ministarstva državne imovine Hrvatske.

Vila Dunavka je poznata kao objekat gdje su se vjenčali Josip Broz Tito i Jovanka Budisavljević.

Od hrvatske imovine, tu je još dvorac Tikveš iz 19. vijeka, koji je bio Titova lovačka rezidencija, kao i dvorac u Somoboru.

Rezidencije u Sloveniji, S. Makedoniji i BiH

Imao je i rezidencije na Bledu u Sloveniji, zatim na Ohridu u Sjevernoj Makedoniji, vila u Bugojnu u Bosni i Hercegovini.

Vila Galeb u Crnoj Gori

Crna Gora je rasprodala najveći dio Titove imovine, a još uvijek posjeduje Titovu Vilu Galeb u Igalu. Vila Lovćen je pod zakupom strane firme.

Zvanična rezidencija na Dedinju

Kada je riječ o teritoriji Srbije, Josip Broz je imao zvaničnu rezidenciju na Dedinju, u Užičkoj 15, gdje je živio od 1946. do 1979 godine, piše Balkan insajt. Ova kuća je sagrađena 1934. godine, a tokom Svjetskog rata su je koristili Nijemci, kasnije i partizani.

Tito je jedno vrijeme živio u Belom dvoru, ali to je nekretnina koja nikada nije bila njegovo vlasništvo zvanično. U Beogradu je, između ostalih, imao i Vilu Mir.

Titova vila na Zlatiboru prkosi investitorima

Posebno je zanimljiva sudbina Titove ljetnje rezidencije na Zlatiboru. Ova kuća je nekada bila okružena prirodom i zelenilom, a danas je uokvirena modernim kompleksom zgrada, čiji je dio, te se gotovo i ne vidi.

Vila Aleksandra Pavlovića, kako je zvaničan naziv ove Titove kuće, proglašena je za kulturno dobro, prenosi Blic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije