Analize

OPEK podigao prognoze potražnje za naftom

OPEK podigao prognoze potražnje za naftom
Foto: Freepik | OPEK podigao prognoze potražnje za naftom

BEČ - Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) podigla je srednjoročne i dugoročne prognoze svjetske potražnje za naftom, predviđajući da će motori njezinog rasta biti Indija, Afrika i Bliski istok.

U 2028. godini svjetska potražnja za naftom trebala bi dosegnuti 111 milijuna barela dnevno (bpd), objavio je OPEK u godišnjoj prognozi, podigavši prošlogodišnju procjenu za 800 hiljada barela dnevno.

Za 2029. godinu prognoziraju potražnju od 112,3 miliona barela dnevno.

Među razlozima za podignute prognoze u OPEK-u navode snažnije ekonomsko okruženje u poređenju s prošlom godinom zahvaljujući popuštanju inflacijskog pritiska i snižavanju troškova zaduživanja.

Restriktivna monetarna politika zakočila je aktivnost u vodećim ekonomijama, što obično podrazumijeva i smanjenu potrošnju energenata.

"Izvor potražnje u budućnosti biće zemlje u razvoju zbog sve većeg broja stanovnika, srednje klase i urbanizacije",  - rekao je glavni sekretar OPEK-a Haitham Al Ghais tokom predstavljanja izvještaja u Brazilu.

"Vrhunac potražnje za naftom još se ne nazire",  napisao je Al Ghais u predgovoru izvještaja.

U novim podignutim prognozama OPEK izdvaja i sporiju tranziciju na električna vozila i čišća goriva.

"U proteklih godinu dana dodatno se proširilo saznanje da svijet može postepeno uvoditi nove izvore energije u velikim količinama tek kada je istinski spreman",  kazao je Al Ghais.

Do 2045. godine svjetska potražnja za naftom trebala bi po OPEK-u dostići 118,9 miliona barela dnevno, što je oko 2,9 miliona bpd više nego što su prognozirali u prošlogodišnjem izvještaju.

Do sredine vijeka trebala bi iznositi 120,1 milion barela dnevno.

Naftni sektor trebaće do sredine vijeka ulaganja u iznosu 17,4 biliona dolara, pokazuju novi OPEK-ovi izračuni.

Još prošle godine grupa je potrebna ulaganja u tom vremenskom okviru bila procijenila na 14 biliona dolara, prenosi SEEbiz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije