Analize

Njemački izvoz u SAD bi mogao da padne za 14,9% ako Tramp bude izabran

Njemački izvoz u SAD bi mogao da padne za 14,9% ako Tramp bude izabran
Foto: Pixabay/Ilustracija | Njemački izvoz u SAD bi mogao da padne za 14,9% ako Tramp bude izabran

Njemački izvoz u Sjedinjene Američke Države bi mogao da padne za 14,9 odsto ako Donald Tramp bude u novembru izabran za predsjednika SAD i održi svoja predizborna obećanja, objavljeno je danas u izvještaju Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena i platforme Ekonpol Evropa (EconPol Europe).

 

Kako se navodi, u tom slučaju bi izvoz njemačke auto-industrije u Sjedinjene Američke Države pao za 32 odsto, a izvoz njemačkih farmaceutskih proizvoda za 35 odsto.

Sjedininjene Američke Države su jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Njemačke - kako u sektoru robe, tako i u sektoru usluga.

Trampova politika uvođenja carina Kini bi mogla i da smanji nemački izvoz u tu azijsku zemlju za skoro 9,6 odsto.

Kineska potražnja za intermedijarnim proizvodima iz Njemačke bi značajno pala zbog američkog trgovinskog sukoba sa Pekingom.

"Ako Tramp bude ponovo izabran i započne novi trgovinski rat sa Kinom, Njemačka bi eksportno orijentisana država mnogo propatila", izjavila je stručnjak IFO za trgovinu Lisandra Flah.

U tom scenariju bi cjelokupan njemački izvoz mogao da padne za oko dva odsto, što odgovara smanjenju za približno 35 milijardi evra.

Kamala Haris bi kao predsjednica Sjedinjenih Američkih Država vjerovatno nastavila sa Bajdenovom protekcionističkom trgovinskom politikom, dok bi eventualna druga Trampova predsjednička administracija suštinski izmijenila svjetske trgovinske odnose, dodaje se u izvještaju.

Politički planovi oba kandidata ukazuju na visoke budžetske deficite i labavu fiskalnu politiku, prenosi Tanjug.

U bilo kom od navedenih scenarija Sjedinjene Američke Države neće biti lak trgovinski partner za Evropsku uniju, navodi se u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije