Analize

Njemačka najveći proizvođač piva u Evropskoj uniji

Njemačka najveći proizvođač piva u Evropskoj uniji
Foto: Pixabay | Njemačka najveći proizvođač piva u Evropskoj uniji

BRISEL - Prema nedavno objavljenim podacima Eurostata, zemlje Evropske unije proizvele su ukupno 34,3 milijarde litara piva u 2023. godini.

Kako pokazuju statistike, u 2023. godini u zemljama EU proizvedeno je 32,5 milijardi litara piva s alkoholom i 1,8 milijardi litara piva s 0,5 posto alkohola ili potpuno bezalkoholnog.

U odnosu na 2022. godinu proizvodnja alkoholnog piva smanjena je za pet odsto, dok je kod bezalkoholnog piva zabilježen rast od 13,5 odsto u odnosu na 2022. godinu.

Što se proizvodnje piva tiče, Njemačka je takođe ostvarila najbolje rezultate u 2023. godini te je proizvela ukupno 7,2 milijarde litara piva, što predstavlja 22,3 posto ukupne proizvodnje u Evropskoj uniji.

Druga na listi je Španija koja je proizvela četiri milijarde litara piva, što je 12,4 odsto ukupne proizvodnje u EU.

Na trećem mjestu našla se Poljska s proizvedenih 3,5 milijardi litara piva, a na četvrtom Nizozemska s 2,4 milijarde litara proizvodnje.

Peto mjesto zauzela je Belgija s proizvodnjom od dvije milijarde litara piva, što je 6,3 odsto ukupne proizvodnje EU.

Kad je riječ o izvozu, podaci o trgovini pokazuju da je Nizozemska I u 2023. godini nastavila voditi ovaj sektor. Ova zemlja izvezla je ukupno 1,8 milijardi litara piva, a slijede Njemačka i Belgija, Češka i Irska.

Što se tiče uvoza, Francuska je i dalje bila najveći uvoznik piva koje sadrži alkohol u 2023., s 900 miliona litara, što predstavlja 17,1 posto ukupnog uvoza EU (unutar i izvan EU). Ostali veći uvoznici bili su Italija s više od 700 miliona litara te Španjolska, Nizozemska i Njemačka s gotovo 600 miliona litara, prenosi SEEbiz.eu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije