Analize

Moody's potvrdio kreditni rejting Republike Srpske

Moody's potvrdio kreditni rejting Republike Srpske
Foto: CBBiH | Moody's potvrdio kreditni rejting Republike Srpske

Agencija Moody's Ratings potvrdila je B3 dugoročni neosigurani rejting izdavatelja u domaćoj i stranoj valuti Republike Srpske, sa stabilnim izgledima.

U isto vrijeme, osnovna kreditna procjena entiteta (BCA) potvrđena je na b3.

Ocjena B3 odražava složeni institucionalni okvir Bosne i Hercegovine, političku nestabilnost, ekonomske izazove i visoku zaduženost entiteta i starenje stanovništva. Međutim, fiskalna nezavisnost Republike Srpske, poseban status, snažna finansijska metrika i poboljšanje operativnog učinka podržavaju ocjene, naveo je Moody's, a prenosi Indikator.

Očekuje se da će otporna ekonomija Republike Srpske imati koristi od snažne domaće potrošnje i veza s EU, s projektovanim rastom realnog BDP-a od 2,5% u 2024. i 3% u 2025., ocijenila je agencija.

"Međutim, mala ekonomija Srpske, njeni strukturni ekonomski izazovi, uključujući oslanjanje na industrije niske dodane vrijednosti, kontinuirani odliv mlađeg stanovništva, pojačavaju pritisak na tržište rada i pogoršavaju trendove starenja. Ti izazovi opterećuju potencijalni rast i koče napore da ubrza konvergenciju dohotka prema niovima dohotka sličnih zemalja u EU", saopštio je Moody's.

Stabilni izgledi odražavaju uravnotežene rizike na nivou rejtinga B3, podržane solidnom finansijskom pozicijom entiteta, fleksibilnošću prihoda i dobrim operativnim rezultatima, uprkos većoj socijalnoj potrošnji i značajnim političkim rizicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije