Analize

Kini prijeti usporavanje ekonomskog rasta

Kini prijeti usporavanje ekonomskog rasta
Foto: Tanjug/AP | Kini prijeti usporavanje ekonomskog rasta

PEKING - Godišnja stopa inflacije u Kini je u avgustu iznosila samo 0,6 odsto, što ukazuje na slabiju potrošnju domaćinstava i budi strahove od deflacije i usporavanja ekonomskog rasta u toj azijskoj zemlji.

Kako se navodi, godišnja stopa kineske bazne inflacije je u avgustu porasla samo za 0,3 odsto međugodišnje, najslabijim tempom za više od tri godine, navodi Blumberg, prenosi Tanjug, pozivajući se na danas objavljene podatke kineske Nacionalne kancelarije za statistiku.

Cijene hrane u Kini su u avgustu porasle prvi put od juna 2023. i to za 2,8 odsto međugodišnje, dok su cijene neprehrambenih proizvoda porasle za 0,2 odsto.

"Ratovi cijena" između kompanija u razičitim sektorima kao što su proizvodnja EV i solarnih panela je doveo do toga do potrošači odlažu potrošnju, očekujući još niže cijene, a time usporavaju cijelu tamošnju privredu.

Nešto slabija tražnja bi mogla da omete Kinu da na kraju 2024. ostvari svoj željeni cilj privrednog rasta od oko pet odsto.

Bivši guverner kineske centralne banke Ji Gang je pozvao kreatore politike u Pekingu da se usredsrede na borbu protiv deflatornih pritisaka i naveo da je neophodno primeniti proaktivnu fiskalnu politiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije