Analize

Kako je čokolada postala skuplja od bifteka

Kako je čokolada postala skuplja od bifteka
Foto: Nezavisne/Arhiva/Ilustracija | Kako je čokolada postala skuplja od bifteka

Trenutno u našim radnjama čokoladni konditorski proizvodi, uzimajući u obzir sve vrste od običnih mliječnih čokolada do kvalitetnih crnih, koštaju od 1.200 do, čak 4.000 dinara za kilogram.

Ako se ima u vidu da za kilogram bifteka treba izdvojiti oko 3.000, onda je ovaj slatkiš premašio i najkvalitetnije meso.

Cijene kakaoa su se na berzama više nego udvostručile od početka godine i ostale su na rekordno visokom nivou, navodi CNN prenoseći analizu vodeće finansijske kompanije Wells Fargo. Britanski „Gardijan“ piše da je maksimum od skoro 12.000 dolara po toni dostignut u prvoj polovini 2024, kao odgovor na globalnu nestašicu sirovine. Prema procjenama svjetskih stručnjaka ovo poskupljenje će se preliti na cijenu omiljenog slatkiša u maloprodaji u danima i mjesecima koji slijede, do kraja 2024. i u 2025. godini, posebno kada je u pitanju crna čokolada sa većim sadržajem kakaoa.

„Očekuje se da će istorijske cijene kakaoa ograničiti rast zarade ove godine“, rekla je Mišel Bak, predsjednica i izvršna direktorka kompanije Hershey. Ovo predviđanje bi označilo kontinuirani trend, pošto je kompanija takođe zabilježila pad neto prihoda od 11,5% u svom četvrtom kvartalu 2023. Hershey je daleko od toga da je sam u tom trendu. Kako je preneo BBC, Cadbury je takođe identifikovao rastuće cijene sastojaka, uključujući i kakao i šećer, kao jedan od svojih najvećih izazova. I dok inflacija svakako igra svoju ulogu, čini se da je veći dio povećanja troškova van njihove kontrole.

U posljednjoj sezoni kakaoa, kako je prenijela Švajcarska platforma za održivi kakao, skoro pet miliona tona kakaoa je proizvedeno širom svijeta. Međutim, ogromna većina  — 60% — uzgajana je u Obali Slonovače i Gani, a slijedi Ekvador sa samo 9%.

Kakao, kao i kafa, je ranjiva biljka na klimatske promjene. I, kako se navodi u izvještaju Ugroženog prolaza Fondacije Fairtrade 2023, regioni za uzgoj kakaoa kao što su Obala Slonovače i Gana mogu postati previše vrući za uzgoj usijeva do 2050. (Neke studije pobijaju ovu tvrdnju, ali primjećuju da promijene u količini padavina takođe mogu negativno utiče na usijev na mnoge od istih načina.) I, trenutni vremenski obrazac El Ninja izaziva sušnije vrijeme od uobičajenog u regionu, što drastično smanjuje prinos. Ali nepovoljno vrijeme nije jedina loša vijest.

Agri-Way Partners 21. februara izvještava da je Ganski odbor za kakao smanjio svoju prognozu proizvodnje za 2023. do 2024. na 14-godišnji minimum zbog tog nepovoljnog vremena u kombinaciji sa bolešću usijeva i švercom.

U stvari, krijumčarenje predstavlja gubitak od 150.000 tona kakaa u Gani u prošloj sezoni, dodajući do 600 miliona dolara izgubljenog prihoda, prema AFP-u. Stvari postaju toliko strašne da je Agri-Way primijetio „malo je vjerovatno da će farmeri kakaa ispuniti neke od svojih ugovora o kakau za drugu sezonu“. A, ovi neispunjeni ugovori doveli su do toga da je nekoliko fabrika kakaoa u regionu zaustavilo preradu jer više ne mogu da priušte kupovinu sirovog zrna, prenio je Rojters, što je stvorilo „savršenu oluju“.

Za potrošače to vjerovatno znači mnogo veće cijene. Kako je Investopedia izvijestila, maloprodajne cijene čokolade u SAD porasle su za 10% 2023. godine, po stopi oko tri puta većoj od inflacije potrošača. Već 2023.  Hershey’s je podigao cijene svojih konditorskih proizvoda od čokolade i drugih slatkiša u Sjevernoj Americi za 9%. Ali, prema Baku, kompanija će učiniti sve što može prije nego što ponovo pribjegne podizanju cijena, uključujući smanjenje 5% svoje globalne radne snage, prenosi Krstarica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije