Analize

I Rusija i Ukrajina prilika za naše izvoznike

I Rusija i Ukrajina prilika za naše izvoznike
Foto: Anadolija | I Rusija i Ukrajina prilika za naše izvoznike

BANJALUKA, SARAJEVO - Ratno stanje u Ukrajini i konflikt ove zemlje i Rusije smanjio je spoljnotrgovinsku razmjenu Bosne i Hercegovine sa ovim državama, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Naime, prema podacima UIO BiH, za osam mjeseci ove godine u Ukrajinu je izvezeno robe u vrijednosti od 8.270.684 KM, dok je lani to bilo 10.469.304 KM.

"Što se tiče Rusije, izvoz je za osam mjeseci ove godine iznosio 38.769.529 KM, a prošle godine za osam mjeseci izvezli smo proizvode u vrijednosti u od 40.793.076 KM, tako da se prema ovim podacima bilježi pad izvoza bh. proizvoda i u jednu i drugu državu", kazali su iz UIO BiH.

Ističu da se za osam mjeseci ove godine iz Ukrajine bilježi rast uvoza, te da je iz ove zemlje uvezeno robe u vrijednosti od 20.376.181 KM, dok je to prošle godine iznosilo 12.880.657 KM.

"Primjetno je da smo manje uvezli robe iz Rusije. Naime, ove godine uvezeno je proizvoda u vrijednosti od 105.051.869 KM, dok je lani to bilo 138.033.117 KM", kazali su iz UIO BIH.

Igor Gavran, ekonomista, ističe u razgovoru za "Nezavisne novine" da je manju vrijednost uvoza iz Rusije najjednostavnije objasniti, jer kako kaže, dominantno uvozimo gas, a promjene njegove cijene i potrošnje mijenjaju i vrijednost uvoza.

"Pošto je cijena relativno niža, a potrošnja također bila relativno niža zbog viših temperatura početkom godine, tako je pala i vrijednost uvoza", kazao je Gavran.

Dodaje da, kada je riječ o ukupnoj razmjeni s obje države, ključna prepreka u povećanju trgovine je rat i posljedično otežan transport robe.

"Povećan je rizik i skuplje ili nemoguće osiguranje i platni promet posebno je otežan s Rusijom zbog mreže sankcija kroz koju se treba probiti. Nažalost, očito ne koristimo prednost pristupa tržištu Rusije koju nam omogućava neuvođenje sankcija", kazao je Gavran.

Povećanje uvoza iz Ukrajine, kako kaže Gavran,  odnosi se na uvoz žitarica.

"Generalno povećanje obima trgovine s Ukrajinom je iznenađenje, s obzirom na ratne okolnosti", kazao je Gavran.

Kako je pojasnio, obje države zbog rata, a Rusija i zbog sankcija, imaju povećanu tražnju za širokom lepezom proizvoda.

"I bez obzira na prepreke, prilika su za naše izvoznike koju, nažalost, uglavnom ne koriste", kazao je Gavran.

Da je aktuelni sukob između dvije države uslovio preispitivanje svih spoljnotrgovinskih transakcija i na stani uvoza i na strani izvoza smatra i Milenko Stanić, ekonomista.

"Kako zemalja Evropske unije, tako i onih država koje su na putu pridruživanja prema Evropskoj komisiji. Što se tiče izvoza u Rusiju, naši izvoznici su koristili prije svega izvozne, velike krupne kooperacije iz Srbije i zajedno sa njima i preko njih obezbjeđivali izvoz proizvoda iz BiH", kazao je Stanić i dodao da je u međuvremenu došlo do pada izvoza iz Srbije, odnosno spoljnotrgovinske razmjene između Srbije i Rusije.

Ističe da, što se tiče uvoza iz Ukrajine, BiH je zemlja koja dosta hrane i žitarica uvozi iz ove države, pa ne čudi što je ove godine došlo do rasta uvoza.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije