Analize

Godišnja inflacija u Švedskoj pala na 1,9 odsto

Godišnja inflacija u Švedskoj pala na 1,9 odsto
Foto: Pixabay | Godišnja inflacija u Švedskoj pala na 1,9 odsto

STOKHOLM - Godišnja stopa inflacije u Švedskoj je u avgustu pala sa julskih 2,6 odsto na 1,9 odsto i sada je najniža od jula 2021, što otvara put za dalje smanjene referentne kamatne stope u zemlji.

Kako navodi švedski Zavod za statistiku (SCB), cijene stambenih i komunalnih usluga su u avgustu porasle za 4,5 odsto međugodišnje naspram julskih 6,3 odsto, prije svega zbog sporijeg rasta cijena električne energije, prenosi Tanjug.

Cijene u švedskom zdravstvu su u avgustu porasle za 5,7 odsto međugodišnje, usluge u restoranima i hotelima su poskupjele za 4,3 odsto, dok su cijene u kategoriji razna roba i usluge porasle za 3,6 odsto, ali je u svim pomenutim slučajevima rast cijena bio sporiji nego u julu.

Nasuprot tome su cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle za 1,4 odsto međugodišnje, ubrzavši u odnosu na julskih 1,1 odsto.

Na mjesečnom nivou su cijene u Švedskoj u avgustu pale za 0,6 odsto.

Riksbanka, centralna banka Švedske, prethodno je u avgustu snizila referentnu kamatnu stopu sa 3,75 odsto na 3,5 odsto i moguće je da će na osnovu zadovoljavajućih podataka o kretanju inflacije nastaviti sa popuštanjem monetarne politike, navodi Blumberg, prenosi Tanjug.

Smatra se da je ova skandinavska zemlja posebno osjetljiva na promjene kamatnih stopa pošto većina hipoteka domaćinstava ima kratkoročne fiksne stope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije