Analize

Globalni javni dug 100.000 milijardi dolara

Globalni javni dug 100.000 milijardi dolara
Foto: Pixabay/Ilustracija | Globalni javni dug 100.000 milijardi dolara

Međunarodni monetarni fond (MMF) u svom najnovijem izvještaju o fiskalnim prilikama upozorio je da je globalni javni dug na putu da premaši 100.000 miijardi dolara do kraja ove godine. To je 10% iznad nivoa iz 2019. godine, prije pandemije.

"Globalni javni dug je veoma visok. Očekuje se da će premašiti 100.000 milijardi dolara, što je oko 93% globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) do kraja ove godine, a približiće se obimu od 100% BDP-a do 2030. godine", saopštio je MMF, prenosi Guardian.

MMF je zabrinut da ovaj visok dug smanjuje fiskalni prostor dostupan vladama za reagovanje na ekonomske padove, čineći teže ulaganje u projekte koji podstiču rast. Takođe povećava rizik od državnih kriza, odnosno od toga da zemlje imaju poteškoća u otplati svojih dugova. MMF izražava zabrinutost da bi fiskalna situacija u mnogim zemljama mogla biti lošija nego što se očekivalo zbog tri razloga: velikih pritisaka na potrošnju, preteranog optimizma u projekcijama duga i značajnih neidentifikovanih dugova. U saopštenju je navedeno i da će zemlje morati da povećaju potrošnju zbog starenja populacije i zdravstvene zaštite; zbog tranzicije ka zelenoj energiji i klimatskih prilagođavanja, kao i zbog odbrane i energetske sigurnosti usled rastućih geopolitičkih tenzija.

MMF upozorava da bi u narednih pet godina odnos duga prema BDP-u mogao biti viši za čak 10% u odnosu na projekte, ako, na primjer, rast bude slabiji od očekivanog ili finansijski uslovi budu stroži, prenosi Bankar.me.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije