Analize

FED pravi uvid o stanju inflacije prije odluke o smanjenju kamatnih stopa

FED pravi uvid o stanju inflacije prije odluke o smanjenju kamatnih stopa
Foto: Tanjug/AP/Ilustracija | FED pravi uvid o stanju inflacije prije odluke o smanjenju kamatnih stopa

NJUJORK - Američka centralna banka Federalne rezerve (FED) napraviće ove nedjelje posljednje sagledavanje nivoa inflacije, prije nego što uskoro odredi iznos očekivanog smanjenja referentnih kamatnih stopa.

Biro za statistiku rada (Bureau of Labor Statistics - BLS) Ministarstva rada objaviće u srijedu izveštaj o indeksu potrošačkih cijena (consumer price index - CPI) za avgust, a dan kasnije predstaviće indeks cijena proizvođača (producer price index - PPI) za isti mjesec, prenio je Si-En-Bi-SI (CNBC).

Medij navodi da je praktično riješeno pitanje oko toga da li će FED smanjiti stope nakon završetka sljedećeg sastanka o finansijskoj politici 18. septembra i naglašava da je jedina nepoznanica za koliko.

Po svemu sudeći odluka će biti zasovana iznosima pomenutih indeksa (CPI i PPI), jer su podaci o inflaciji zauzeli važnije mjesto u odnosu na stanje tržištu rada u smislu uticaja na politiku FED-a.

Prema nekim berzanskim prognozama očekuje se povećanje CPI od 0,2 odsto, a isto važi i PPI, što bi pretvoreno u stope inflacije, moglo da bude od 2,6 i 3,2 odsto godišnjem nivou.Tako bi, što se tiče glavnih potrošačkih cijena, avgustovska dvanaestomjesečna prognoza za CPI predstavljala pad od 0,3 procentna poena u odnosu na jul, prenosi Tanjug.

S druge strane, nije zanemarljivo ni to što je zapošljavanje u SAD upadljivo usporilo od aprila, sa padom prosječnog mjesečnog prirasta novih radnih mjesta na 135.000 sa 255.000 u prethodnih pet mjeseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije