Analize

Eksperti: Njemačka će i ovu godinu završiti ekonomskim padom

Eksperti: Njemačka će i ovu godinu završiti ekonomskim padom
Foto: Pexels/Ilustracija | Eksperti: Njemačka će i ovu godinu završiti ekonomskim padom

Njemačka, najveća privreda Evrope, mogla bi i ovu godinu da završi ekonomskim padom, s obzirom da su vodeći njemački ekonomski instituti smanjili svoje zajedničke prognoze i sada smatraju da bi tamošnja privreda na kraju 2024. mogla da padne za 0,1 odsto.

Eksperti očekuju slab oporavak Njemačke u 2025. uz rast od 0,8 odsto i ubrzanje na 1,3 odsto u 2026, navodi se u danas objavljenom izvještaju.

U prethodnoj proljećnoj prognozi su stručnjaci bili veći optimisti i očekivali da će njemačka ekonomija zabilježiti rast od 0,1 odsto u 2024. i 1,4 odsto u 2025. godini.

Njemačku privredu pored ekonomskog pada opterećuju i strukturne promjene, smatra rukodovilac odeljenja za predviđanje i ekonomsku politiku u Njemačkom institutu za ekonomska istraživanja (DIW) Geraldina Dani-Knedlik.

Ekonomija u Njemačkoj stagnira više od dvije godine. Sljedeće godine će vjerovatno doći do sporog oporavka, ali ekonomski rast se u doglednoj budućnosti neće vratiti na svoj trend prije pandemije virusa korona.

Posebno su pogođeni proizvođači kapitalnih dobara i energetski intenzivne industrije, navodi se u izvještaju.

Pomenute kompanije imaju probleme sa većim troškovima za energiju i konkurencijom visokokvalitetnih industrijskih proizvoda iz Kine koji istiskuju nemački izvoz na svjetskim tržištima.

"Stalno visok nivo kamatnih stopa, uz povećanu ekonomsku i geopolitičku neizvjesnost, vjerovatno će imati veliki uticaj na investicione aktivnosti kompanija i sklonost privatnih domaćinstava da kupuju", dodaju eksperti.

Domaćinstva u Njemačkoj sve više štede novac umjesto da ga troše na nove stambene nekretnine ili robu široke potrošnje, objavljeno je na veb stranici Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Njemačka ekonomija je prošle godine bila najslabija među velikim zemljama evrozone i zabilježila je pad za 0,3 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije