Analize

EU smanjila uvoz energenata, pad veći vrijednosno nego količinski

EU smanjila uvoz energenata, pad veći vrijednosno nego količinski
Foto: Pixnio | EU smanjila uvoz energenata, pad veći vrijednosno nego količinski

​Evropska unija smanjila je količinu uvezenih energenata u prvom kvartalu ove godine za 10.4 odsto, u odnosu na isti kvartal prethodne godine, navodi se u izvještaju "Eurostata".

EU je u prvom kvartalu ove godine uvezla energente u vrijednosti od 95.5 milijardi evra, što je ukupno 183.8 miliona tona.

U poređenju sa istim kvartalom 2023. godine, uvoz je smanjen i po vrijednosti (-26.4 odsto) i u neto masi (-10.4 odsto).

Uvoz je više opao u vrijednosti nego u neto masi, što je posljedica pada cijene prirodnog gasa, nakon naglog skoka 2022. godine.

Sa druge strane, smanjenje obima uvezenih energenata treba posmatrati u kontekstu plana EU po kome su se članice obavezale da smanje potrošnju gasa za najmanje 15 odsto.

Primjera radi, vrijednost uvoza prirodnog gasa u gasovitom stanju smanjena je za 56.8 odsto u odnosu na isti kvartal 2023. godine, dok je obim uvezenog prirodnog gasa u gasovitom stanju opao za 11.7 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Sličan trend je primjećen i za tečni prirodni gas - vrijednost uvoza manja je za 54.1 odsto, dok je pad obima skromniji (-11.4 odsto).

Sa druge strane, vrijednost i obim uvezenih naftnih ulja ostali su stabilni u poređenju sa prvim kvartalom 2023. godine (povećana je vrijednost uvoza za 0.4 odsto i dok je obim uvoza smanjen 0.9 odsto).

Skoro polovina prirodnog gasa u gasovitom stanju dolazi iz Norveške (46.6 odsto vrijednosti uvoza EU), a slijede Alžir sa udjelom od 19.7 odsto i Rusija sa udjelom od 17.3 odsto u vrijednosti uvezenih energenata u EU.

Najviše tečnog prirodnog gasa (47.4 odsto) dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, a zatim iz Rusije (17.7 odsto) i Alžira (9.9 odsto).

U prvom kvartalu 2024. godine najveći dio uvoza naftnih ulja u EU došao je iz Sjedinjenih Država (17.1 odsto), Norveške (13.6 odsto) i Kazahstana (10.9 odsto).

U prvom kvartalu 2022. godine, Rusija je bila najveći snabdijevač EU prirodnog gasa u gasovitom stanju sa udjelom od 38.8 odsto, dok je i po pitanju naftnih ulja ta država bila najveći dobavljač sa učešćem od 26 odsto u EU uvozu, prenosi "NovaEkonomija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije