Analize

Direktna strana ulaganja u Kinu dodatno pala u maju

Direktna strana ulaganja u Kinu dodatno pala u maju
Foto: Pixnio | Direktna strana ulaganja u Kinu dodatno pala u maju

​PEKING - Direktna strana ulaganja u Kinu dodatno su pala u maju, produživši niz pada već 12. mjesec zaredom, pokazuju službeni podaci.

Kina je privukla 412.51 milijardu juana (56.81 milijardu dolara) direktnih stranih ulaganja u periodu od januara do maja, što je pad od 28.2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, objavilo je Ministarstvo trgovine kasno u petak.

To se povećalo u odnosu na pad od 27.9 odsto zabilježen u prva četiri mjeseca ove godine. Mjerni podatak pada od juna 2023.

Kinesko ministarstvo trgovine saopštilo je da je veći pad uglavnom posljedica visoke uporedne baze prošle godine, dodajući da je stvarni obim stranih ulaganja još uvijek na istorijski visokom nivou.

"Trenutno su očekivanja i povjerenje stranih ulagača generalno stabilni", saopštilo je ministarstvo nakon objave podataka.

Ministarstvo trgovine takođe je istaklo porast broja novoosnovanih kompanija sa stranim ulaganjima u Kini, koji je porastao za 17.4 odsto na 21.764 kompanije u prvih pet mjeseci.

Pad direktnih stranih ulaganja dolazi usred eskalacije napetosti između Kine i Zapada, budući da su dodatne kaznene mjere pogoršale trgovinske i privredne odnose. SAD i Evropska unija uvele su veće carine na kineska električna vozila, dok je Peking otvorio antidampinšku istragu o uvozu svinjetine iz EU, prenosi "SeeBiz".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije