Analize

Banke sa sjedištem u RS daju skuplje kredite od banaka u FBiH

Banke sa sjedištem u RS daju skuplje kredite od banaka u FBiH
Foto: Centralna banka | Banke sa sjedištem u RS daju skuplje kredite od banaka u FBiH

SARAJEVO - Banke sa sjedištem u Republici Srpskoj daju skuplje kredite građanima Srpske nego banke sa sjedištem u Federaciji BiH.

Pitali smo stručnjaka za bankarstvo kako je to moguće, te privrednika koliko je ovo otežavajuća okolnost pored svih drugih silnih problema sa kojima se suočavaju.

Inače, prije nekoliko dana je objavljena vijest da banke sa sjedištem u Federaciji BiH daju jeftinije kredite građanima, privredi, ali i Vladinim institucijama u Republici Srpskoj nego banke koje imaju sjedište u Srpskoj.

Nažalost, ovaj loš trend za sve stanovnike Republike Srpske se nastavlja već nekoliko godina.

Podsjećamo, prema podacima Agencije za bankarstvo Republike Srpske, riječ je o trendu koji traje i nakon što su sve banke povećale kamate prije dvije godine usljed povećanja stope EURIBOR-a.

Tako se u ovim podacima navodi da banke sa sjedištem u Republici Srpskoj građanima u Srpskoj nude stambene kredite po prosječnoj efektivnoj stopi od 5,04 odsto, dok krediti banaka sa sjedištem u FBiH imaju prosječnu efektivnu kamatnu stopu od 4,36 odsto.

"Prosječna kamatna stopa za dugoročne kredite privredi organizacionih dijelova banaka iz FBiH u RS je 4,30 odsto, a banaka sa sjedištem u RS je 6,64 odsto", piše u podacima Agencije, prenosi Fena.

Tako institucije Vlade RS mogu da dobiju kredit po prosječnoj kamatnoj stopi od 6,06 odsto u bankama čije je sjedište u RS, a 4,69 odsto od banaka čije je sjedište u FBiH.

Kako pokazuju zadnji podaci, polovinom godine je ponderisana kamatna stopa na ukupne kredite banaka sa sjedištem u Srpskoj iznosila 6,90 odsto, a sa sjedištem u Federaciji BiH 4,34 odsto.

Zbog čega je to tako pitali smo stručnjaka za bankarstvo.

Edis Ražanica, direktor Udruženja banaka BiH, naveo je da je teritorija BiH jedinstven ekonomski prostor.

"U suštini, i banke iz oba entiteta posluju na oba entiteta. Što se tiče kamatnih stopa, one su na nivou BiH dosta povoljnije nego u zemljama regiona, EU, pa čak i na određen način na tržištu SAD. Što se tiče razlika između kamatnih stopa u entitetima, to ovisi o nizu faktora", objašnjava on.

Prema njegovim riječima, ovo je otvorena ekonomija i radi se na principima ponude i potražnje te banke na osnovu procjene rizika i drugih faktora određuju cijenu svojih proizvoda i usluga.

"Tako je broj klijenata u Federaciji BiH veći od broja klijenata u Republici Srpskoj, tako da banke u FBiH imaju niže ulazne vrijednosti, odnosno niže kamatne stope na strani depozita, što im u određenoj mjeri omogućava da imaju niže aktivne stope, odnosno kamatne stope na kredite. Takođe, banke u Republici Srpskoj imaju veći broj klijenata koji imaju u prosjeku veću efektivnu kamatnu stopu kao što su kartični proizvodi, kreditne kartice, prekoračenja po tekućem računu i tako dalje. To su proizvodi koji generalno nose višu i nominalnu i efektivnu kamatnu stopu za razliku od nekih drugih proizvoda kao što su stambeni krediti. Sve to može uticati da se statistički pokazuje kako je niža kamatna stopa kod banaka sa sjedištem u Federaciji BiH", objasnio je Ražanica.

Zoran Škrebić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske, rekao je za "Nezavisne novine" da u svakom slučaju nikako nije prihvatljivo da ista banka ima različite kamatne stope u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

"To bi trebalo da bude usaglašeno. U ovom periodu kada slabi privredna aktivnost i kada se zaustavljaju investicije, trenutne kamatne stope su nepovoljne za privredu Republike Srpske. Ono što je sigurno jeste da su kratkoročni krediti značajno porasli u posljednjih godinu dana jer je padala privredna aktivnost. Ovo je značajno otežavajuća aktivnost za privredu u Republici Srpskoj", kaže Škrebić.

Banke sa sjedištem u Srpskoj su polovinom ove godine imale ukupnu dobit od 127 miliona KM, što je za 35 odsto veća dobit nego u istom periodu prošle godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije