Analize

Amerika zabrinuta, Kina ih stiže u ključnoj tehnologiji za budućnost

Amerika zabrinuta, Kina ih stiže u ključnoj tehnologiji za budućnost
Foto: Tanjug | Amerika zabrinuta, Kina ih stiže u ključnoj tehnologiji za budućnost

ŠANGAJ – Kina bi mogla prestići Sjedinjene Države u jednoj od ključnih tehnologija budućnosti – nuklearnoj fuziji.

CNN u analizi koju su objavili na svoj sajtu navodi primjer kineske kompanije Energy Singularity koja je, kako ističu sve bliža konačnom cilju – komercijalnoj primjeni energije dobijene putem nuklearne fuzije, odnosno spajanja atoma.

"Američke kompanije i stručnjaci iz industrije zabrinuti su da Amerika gubi svoje višedecenijsko vodstvo u trci za ovladavanjem ovim gotovo neograničenim oblikom čiste energije, jer nove kompanije za fuziju niču širom Kine, a Peking nadmašuje Vašington", navodi CNN, uz napomenu da kineska vlada ulaže novac u taj poduhvat, ulažući, kako se procjenjuje, milijardu do 1,5 milijardi dolara godišnje u fuziju. Žan Pol Alajn, koji vodi Kancelariju za nauke o fuzijskoj energiji američkog Ministarstva energetike, kaže da nije samo suština u tome koliko Kinezi ulažu u ovu tehnologiju, već kako brzo napreduju. Kao poređenje, Bajdenova administracija troši oko 800 miliona dolara godišnje na istraživanje ovih tehnologija.

Nuklearna fuzija je već odavno postinuta u laboratorijama širom svijeta, ali problem je dvostruke prirode – održavanje ovog procesa tokom dužeg vremenskog perioda i efikasnost, odnosno dobijanja više energije od onoga što je uloženo kao input.

"Nagrada primjene ove energije je njena čista efikasnost. Kontrolisana reakcija fuzije oslobađa oko četiri miliona puta više energije od sagorevanja uglja, nafte ili gasa i četiri puta više od fisije, vrste nuklearne energije koja se danas koristi. Neće biti razvijen na vrijeme za borbu protiv klimatskih promjena u ovoj ključnoj deceniji, ali bi mogao biti rješenje za budućnost", piše CNN.

Privatna preduzeća u obje zemlje su optimistična, govoreći da mogu dobiti energiju fuzije na mreži do sredine 2030-ih, uprkos ogromnim tehničkim izazovima koji ostaju.

"SAD su bile među prvima u svijetu koji su krenuli na futuristički gambit, ozbiljno radeći na istraživanju fuzije od ranih 1950-ih. Kineski pohod na fuziju došao je kasnije te decenije. Nedavno je njegov tempo ubrzan: od 2015. godine kineski patenti za fuziju su porasli i sada ih ima više od bilo koje druge zemlje, prema industrijskim podacima koje je objavio Nikkei", zaključuje CNN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije