Agrar

Vida nema penziju, pa je smislila biznis plan

Vida nema penziju, pa je smislila biznis plan
Foto: Rina | Vida nema penziju, pa je smislila biznis plan

​Loši vremenski uslovi, u vidu dugotrajne suše, jakog grada i ranog mraza, domaće poljoprivrednike sve češće stavljaju na velika iskušenja, zbog čega se sve više njih posljednjih godina odlučuje na plasteničku proizvodnju.

Ipak, za kvalitetan plastenik ulaganja su velika i nerijetko nedostižna. Međutim, dobre vijesti stižu iz Lučana, jer je u toj opštini, zahvaljujući subvencijama opštine i Fondacije "Ana i Vlade Divac", 16 poljoprivrednika dobilo potpuno nove i savremene plastenika skoro besplatno.

Oni su učestvovali sa 20 odsto od ukupne vrijednosti investicije, dok su opština i donatori obezbijedili ostatak novca.

Jedna od onih koji će dobiti svoj novi plastenik je i Vida Radosavljević iz sela Kotraža.

"Meni ovo mnogo znači jer nemam ostvaren uslov za penziju, i sada će ovo biti moj izvor prihoda. Bavimo se poljoprivredom, ali sve je teže u proizvodnji na otvorenom bilo šta proizvesti i prodati. Sve oštete loši vremenski uslovi. Rešila sam da se bavim isključivo organskom proizvodnjom, a imam i zagrantovan plasman. Deca mi žive na Novom Beogradu i njihovi prijatelji i poznanici već su zainterosavni za domaće proizvode, žele da zdravu hranu daju svojoj deci, a mi ćemo im to i omogućiti" kaže za "RINU" Vida.

Neko će u novim plastenicima posijati krompir, neko papriku i paradajz, ali sigurno je da će im na ovaj način biti olakšana poljoprivredna proizvodnja i to će biti dodatni vjetar u leđa za ove vrijedne Dragačevke i Dragačevce. Montiranje plastenika počinje 1. oktobra i sve će biti gotovo za dvadesetak dana. 

"Na konkursu koji je bio raspisan 1. avgusta ove godine odabrano je 16 poljoprivrednih proizvođača koji će dobiti plastenike finansirane iz Lokalnog fonda za razvoj plasteničke proizvodnje, ukupnog budžeta od tri miliona dinara. Prijavilo se 16 proizvođača i svi su dobili plastenike, što mi je jako drago. Opština Lučani iz godine u godinu izdvaja sve više sredstava za podsticaje u poljoprivredi. Od nekih 11 miliona, koliko je bilo 2017. godine, sada je izdvojeno 60 miliona dinara, a sledeće godine to će biti još više. Trenutno su aktuelni podsticaji za stočarstvo, a do kraja decembra biće utrošena sva sredstva opredeljena za podsticaje u poljoprivredi" izjavio je Milivoje Dolović, predsjednik opštine Lučani.

Konkursom je bila planirana podrška poljoprivrednim proizvođačima koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva na teritoriji opštine Lučani, a koji žele da otpočnu ili prošire svoj posao vezan za plasteničku proizvodnju, sa ciljem da se omogući ekonomsko jačanje porodica na selu. Prednost su imale višečlane porodice koje žive i rade na selu, prenosi "24Sedam".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije