Agrar

Ukrajinsko svinjogojstvo na ivici katastrofe

Ukrajinsko svinjogojstvo na ivici katastrofe
Foto: Pexels | Ukrajinsko svinjogojstvo na ivici katastrofe

Industrijski sektor svinjogojstva u Ukrajini je na ivici katastrofe - zbog afričke svinjske kuge je čak 50 % populacije svinja u riziku od ugibanja ili eutanazije, a očekuje se da će finansijski gubici ove godine doseći milijardu evra.

Udruženje mesoprerađivača uputilo je ozbiljno upozorenje na svojoj internetskoj stranici, pozivajući vlasti da hitno odobre upotrebu AVAC ASK Live vakcine protiv virusa, prenosi Pig Progress.

"Od oktobru 2024., nakon godinu dana rasprava i dezinformacija o vakcinaciji protiv ASK-a, moglo bi se izgubiti do 50 % svinja u industrijskom sektoru, ali i domaćinstvima. Značajan dio zaraženih ASK-om ilegalno se prodavao više od godinu dana, što je uzrokovalo neviđeni val zaraze u Ukrajini", navodi se u saopćenju.

Mesna industrija kritizirala je tamošnju udrugu uzgajivača svinja, koja je relativno oprezna oko korištenja vakcine protiv ASK-a. Naime, u ranijem saopštenju, svinjogojci su izjavili kako ne odobravaju upotrebu vakcine sve dok ga istaknute međunarodne veterinarske organizacije ne priznaju kao učinkovita.

Smatraju da rasprave o korištenju vakcine štete ugledu industrije i služe lobiranju finansijskih interesa određenih grupa.

Tamošnja državna služba za sigurnost hrane i zaštitu potrošača kontaktirala je Vijetnam radi rezultata upotrebe vakcina, ali nije dobila odgovor.

Međutim, udruženje mesoprerađivača inzistira na tome da je zemlji potrebna ova vakcina kako bi se spriječio kolaps industrije.

"Trebali bismo prestati s verbalnim sukobima i prijeći na djela - spasiti svinjogojstvo u Ukrajini i analizirati sve prednosti i nedostatke vakcinacije protiv ASK-a temeljem naših vlastitih rezultata. Sramotno je da neki uzgajivači svinja to još uvijek ne razumiju", oštri su u obraćanju.

Otkrili su i da je ta zemlja mogla dobiti 400.000 doza vakcina još 2023. godine besplatno, ali su svinjogojci blokirali isporuku.

Tada su kao razlog naveli to da vijetnamska vakcina protiv ASK-a, registrovana u tri zemlje, nema potvrđen status sigurnog proizvoda te tvrdili da ti komercijalni pripravci imaju status kandidata za vakcinu.

Udruženje mesoprerađivača naglašava da se vakcina ne može smatrati "kandidatom" ako je već registrovana i priznata kao takva.

(Agroklub)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije