Agrar

U Sanu i pritoke pušteno 200 kilograma mlađi potočne pastrmke (FOTO)

U Sanu i pritoke pušteno 200 kilograma mlađi potočne pastrmke (FOTO)
Foto: Nezavisne novine | U Sanu i pritoke pušteno 200 kilograma mlađi potočne pastrmke (FOTO)

SANSKI MOST - Članovi Društva sportskih ribolovaca „Devet rijeka“ iz Sanskog Mosta, poribili su poriječje rijeke Sane sa oko 200 kilograma mlađi potočne pastrmke veličine od pet do sedam centimetara.

Prema riječima ribočuvara Džemsa Hodžića, ovim aktivnostima bila je obuhvaćena sama rijeka Sana, te njene pritoke Sanica, Dabar, Zdena, Bliha i Kevuša, a radi se mlađi koja je nabavljena sredstvima Vlade USK u ribogojilištu Konjic.

Ukupna investicija iznosila je tri hiljade maraka i radi se o jednoj u nizu aktivnosti koje se provode na planu čuvanju i obogaćivanju ribljeg fonda.

“Radi se o brojci od oko 400 hiljada komada mlađi i vjerujemo kako će se mnoge od njih razviti u odrasle ribe. Također, treba istaći kako se radi o ribi koja nije konzumirala vještačku hranu, te će biti primorana da opstaje u prirodnom ambijentu pronalazeći sebi hranu”, istakao je Hodžić.

U pomenutom ribolovnom društvu ističu kako je situacija po pitanju ribljeg fonda u Sani i njenim pritokama sada mnogo bolja nego ranije, ali da je i dalje potrebna posvećenost svih ribolovaca kako bi stanje bilo još bolje. To se posebno odnosi na potočnu pastrmku, jer je brojnost ove riblje vrste u poslednjim decenijama značajno smanjena. Tome je kumovao prekomjerni izlov, ali i zagađivanje rijeka, obzirom da je riječ o izuzetno osjetljivoj ribi koja opstaje samo u čistim vodotocima. 

 DSR „Devet rijeka“ je u proteklom periodu uradilo niz kvalitetnih projekata, a pokrenuli su i nekoliko koji im donose ekonomsku korist, kao što je sportski ribolov na mladicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije