Agrar

U Rogatici krompir zasijan na 283 hektara, više nego lani

U Rogatici krompir zasijan na 283 hektara, više nego lani
Foto: Srna | U Rogatici krompir zasijan na 283 hektara, više nego lani

ROGATICA - Na području opštine Rogatica u strukturi sjetve po tradiciji dominira krompir, a ove godine zasijan je na 283 hektara, što je za oko 30 hektara više u odnosu na lani, rečeno je u Odjeljenju za upravljanje lokalnim razvojem, privredu i društvene djelatnosti.

Prema podacima Odjeljenja, najviše krompira zasijano je na porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima gdje brojna domaćinstva ostvaruju dio prihoda od prodaje proizvedenog viška ove kulture.

Na području opštine Rogatica veliki broj porodičnih poljoprivrednih gazdinstava očekuje urod krompira sa ukupno zasijanih 155 hektara, dok se na površinama četiri registrovana privredna društva i udruženja proizvođača pod krompirom našlo ukupno 127,8 hektara.

U opštinskom Odjeljenju za privredu zadovoljni su što su i ove godine proizvođači na najvećem broju imanja zasijali krompir, i više nego lani, jer je rogatički krompir veoma tražen i prepoznatljiv po svom kvalitetu na tržištu.

Osnivač "Agro-ploda" Dragomir Džida, dobitnik više nagrada za kvalitet krompira, izjavio je da mještani njegovog sela Lijeska i svih okolnih na području Boričkog platoa dio prihoda za porodicu obezbjeđuju od prodaje krompira.

On je rekao da se u novije vrijeme u proizvodnji krompira koristi savremena mehanizacija, ali da kvalitet ove kulture ostaje isti, što je, kaže, najvjerovatnije zbog sastava zemljišta, nadmorske visine i klime.

Porodica Džida sa zakupljenih zemljišta od fizičkih lica i u svojini Srpske očekuje dobar rod ukoliko ne bude vremenskih nepogoda do dana ubiranja ljetine.

Džida je istakao da registrovani proizvođači merkantilnog i sjemenskog krompira imaju podsticaje od resornog ministarstva u Vladi Srpske, što predstavlja jedan vid sigurnog prihoda za uloženi trud. On je rekao da podsticaj proizvođačima dobro dođe s obzirom na to da poljoprivredna proizvodnja na otvorenom uglavnom zavisi od vremenskih prilika.

Prema njegovim riječima, rogatički krompir ima svoje kupce, ali regionalna poljoprivredna izložba i sajam u Rogatici, koji organizuju opština i resorna ministarstva, dobar su način da proizvođači krompir i ostalo povrće, rukotvorine, kao i rasna grla krupne i sitne stoke promovišu širokoj javnosti, što je jedan od vidova pomoći poljoprivrednicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije