Agrar

Supružnici Remzija i Haseda Ramić ujedinjeni u ljubavi prema pčelarstvu

Supružnici Remzija i Haseda Ramić ujedinjeni u ljubavi prema pčelarstvu
Foto: N.N. | Supružnici Remzija i Haseda Ramić ujedinjeni u ljubavi prema pčelarstvu

BOSANSKA KRUPA - Supružnici Remzija i Haseda Ramić, iz naselja Jezerski nadomak Bosanske Krupe, već duže od tri decenije se bave pčelarstvom, a za svoje proizvode su u tom vremenskom razdoblju dobijali brojne nagrade i priznanja.

Ramići kažu kako je u ovoj porodici pčelarstvo porodična tradicija koja se prenosi s generacije na generaciju, a trenutno u svome vlasništvu imaju preko 120 pčelinjih društava.

"Pored toga, posjedujemo preko četrdeset oplodnjaka koji služe za proizvodnju matica, ali samo za naše potrebe. S našim medom i drugim pčelinjim proizvodima predstavljamo se na sajmovima, manifestacijama i takmičenjima, a samo u ovoj godini uzeli smo 15 zlatnih i jednu srebrnu medalju za razne vrste meda", kaže Ramić.

Dodaje kako ništa od ovih uspjeha ne bi bilo da uz njega nije njegova supruga Haseda, koja mu je, kako ističe, desna ruka i podrška u svemu.

Ona kaže kako je uz supruga zavoljela pčelarstvo, a budući da im djeca žive i rade u Austriji, dodaje kako njih dvoje sami brinu o pčelinjim društvima i velikom imanju koje posjeduju. Supružnici kažu kako pčelinja društva tokom sezone izmještaju na lokacije podno planine Grmeč, gdje imaju prirodnu i bogatu ispašu. Kroz šalu navode kako i medvjedi znaju za kvalitet njihovog meda, pa su u proteklim godinama imali više slučajeva kada su im ovi gospodari šuma pričinjavali štetu na košnicama u nastojanju da se pogoste slatkom delicijom.

"Iako smo oboje u kasnim šezdesetim godinama, nama rad i trud oko pčelinjaka predstavljaju zadovoljstvo i rekreaciju. Naš med i pčelinji proizvodi su nadaleko poznati jer imaju specifičan kvalitet, pa nam se kupci rado vraćaju. Niko do sada nije uzeo med, a da nije bio zadovoljan njime", kaže Ramić. Dodaje kako u  asortimanu imaju tri vrste meda i to livadski, lipov i šumski med, te propolis, polenov prah, imuno-med i kreme za meleme. Ramići kažu kako se pčelarstvom nije lako baviti, jer treba mnogo znanja i iskustva kako bi se očuvala pčelinja društva od mnogobrojnih štetočina i bolesti koje ih napadaju.

"S obzirom na to da se dugo bavim pčelarstvom, mogu reći kako je došlo teško vrijeme za mlade pčelare, jer svaka godina je sve teža i donosi velike izazove. Dešava se i da iskusni pčelari izgube svoja društva zbog bolesti ili nedostatka prehrane, pa mogu samo reći da je došlo teško vrijeme za pčelarstvo", ističe Ramić, te dodaje kako svojim savjetima pomaže brojne mlade pčelare.

Navodi kako je protekla sezona bila vrlo teška, jer su nepovoljne vremenske prilile uticale na pčelarstvo, a to se odrazilo na količinu proizvedenog meda. Tako su i Ramići ove godine imali primjetno manju količinu meda, ali svjesni su da vremenski uslovi imaju veliki utjecaj na prinos, pa su se potrudili da trpi kvantitet, ali ne i kvalitet proizvedenog meda. Supružnici tvrde kako pčelarstvo ima brojne pozitivne efekte, pa i psihoterapeutski učinak, jer im pomaže da se izbore sa samoćom i životnim nedaćama, s obzirom na to da su prerano izgubili najstarijeg sina, a preostala trojica su sa porodicama napustili Bosnu i Hercegovinu i sreću potražili u inostranstvu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije