Agrar

Milijarder ulaže u poljoprivredu, u jednom sektoru vidi budućnost

Milijarder ulaže u poljoprivredu, u jednom sektoru vidi budućnost
Foto: Freepik | Milijarder ulaže u poljoprivredu, u jednom sektoru vidi budućnost

Milijarder Džo Cai, suosnivač Alibabe, jedne od najvećih svjetskih internet trgovinskih platformi poznat je po investiranju u razne industrije, uključujući sport, tehnologiju i nekretnine.

Nedavno je proširio svoja ulaganja u vinogradarstvo. 

Cai i njegovi partneri kupili su parcele vinove loze na poznatim lokalitetima uključujući i ona na pobrđu Côte d'Or u francuskoj Burgundiji, jednom od najprestižnijih vinskih regiona na svijetu, poznatom po vrhunskim vinima, posebno onima od sorti Pino noar i Šardone, piše Bloomberg pozivajući se na neimenovani izvor.  

Rastući trend među bogatašima 

Ovakav potez dio je rastućeg trenda među bogatim investitorima koji ulažu u luksuzna vina i vinograde kao dugoročne investicije. Vino iz Burgundije ima tendenciju da zadržava ili čak povećava vrijednost kroz vrijeme što ga čini atraktivnim za investitore poput Caija. 

Poznavaoci tržišta ulaganje komentirišu ne samo kao njegov interes za vina nego i strategiju diversifikacije portfolija u industrije koje su manje povezane sa tehnologijom. Navode da će mu donijeti ne samo finansijsku korist već i prestiž u vinskom svijetu.

Ne mari za klimatske promjene

Iako klimatske promjene negativno utiču na vinogradarstvo, burgundijska vina, posebno ona iz vrhunskih vinograda, poznata su po izuzetnom kvalitetu i velikoj potražnji. Imaju stabilnu vrijednost na tržištu, a zbog ograničene količine proizvodnje, vremenom mogu da vrijede sve više. 

Osim toga, ovaj sektor postaje sve inovativniji. Vinari širom svijeta koriste napredne metode za prilagođavanje klimatskim promjenama, poput navodnjavanja, uzgoja otpornijih sorti kao i tehnika koje štite zemlju i lozu od ekstremnih uslova. Tsai, s obzirom na svoje iskustvo u tehnologiji, vjerojatno vidi potencijal upravo u uvođenju novih tehnoloških rješenja. 

I na kraju, ovo nije samo investicija u poljoprivrednu proizvodnju nego i u kulturnu baštinu, a što sa sobom nosi značajan prestiž, prenosi Agroklub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije