Agrar

Stočarima pomoć vrijedna 34.000 KM

Stočarima pomoć vrijedna 34.000 KM
Foto: Vesna Duka | Stočarima pomoć vrijedna 34.000 KM

TREBINJE - Poljoprivredni proizvođači sa područja grada Trebinja, njih 22, potpisali su ugovore s Agrarnim fondom koji djeluje pri Gradskoj upravi o dodjeli građevinskog materijala za obnovu, dogradnju ili rekonstrukciju stočnih objekata, vrijednosti oko 34.000 maraka.

Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda, pojašnjava da su svima koji su aplicirali na raniji javni poziv odobren novac, u rasponu od 1.100 do 1.900 maraka, za građevinske pakete za one stočare koji su već imali objekte za svoju stoku, ili se planiraju baviti stočarstvom, a pokrenuli su izgradnju objekata.

"Način na koji će se podijeliti pomoć jeste da će najdalje do ponedjeljka na njihove račune biti uplaćena dodijeljena suma, a oni imaju obavezu da sredstva uplate kod odabranog ponuđača, s tim što imaju rok od najviše pola godine da utroše dobijeni materijal, u što će se uvjeriti komisija koja će obići sve korisnike", pojasnio je Dutina.

On kaže da je ovo program koji Agrarni fond sprovodi svake godine i koji se planira i u budućnosti sprovoditi jer za njega vlada i najveće interesovanje. 

Napominje da je visina podrške zavisila od potreba stočara, od vrste građevinskog materijala, od stanja objekta i od toga da li je ranije dobijao podršku.

Dimitrije Šakota iz sela Gornje Grančarevo kod Trebinja potvrdio je da je i ranije u nekoliko navrata dobijao ovakvu pomoć i dodaje da mu ona dobro dođe.

"Ja imam stado od preko 300 ovaca i više od 100 koza, ali i preko 100 košnica pčela. S obzirom na to da se bavim nomadskim stočarstvom, kojim se u Hercegovini gotovo niko ne bavi, potrebno mi je i više štala, odnosno skloništa za stoku kojih do sada imam sedam i ovo bi, akobogda, bilo osmo, s tim da su od različitih materijala", kaže Šakota, dodajući da je do sada uložio samo u štale oko 200.000 maraka.

Mukotrpan posao nomada, kaže, treba izdržati, a to mu je, pored njegove penzije, jedini izvor prihoda koji zaradi sa dvojicom sinova koji su nezaposleni, kao i njegova supruga, a izdržavaju na fakultetu i kćerku.

"Zahvalio bih i mještanima i bivšim stanovnicima brojnih hercegovačkih sela koji su vlasnici pašnjaka na brojnim planinskim masivima, a koji mi dozvoljavaju da napasam stoku na njihovim imanjima", kaže on.

Obrad Milenić iz sela Ljubomir takođe ima mini-farmu koza i namjera mu je proširivati i stado i objekte u kojima one borave.

"Ja sam voljan proširivati i mnogo više štale i stado nego što to sada namjeravam, ali je problem što nema ko da radi, niti čobana da čuva stoku, niti imam dovoljno radne snage koja bi prerađivala mlijeko i meso, kojeg na našem tržištu nedostaje, jer, sve što proizvedem odmah prodam u 'Hercegovačkoj kući' kojom gazduje Agrarni fond", kaže Milenić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije