Agrar

Španski poljoprivrednici protestuju: Prijeti im oskudica vode

Španski poljoprivrednici protestuju: Prijeti im oskudica vode
Foto: Tanjug/AP | Španski poljoprivrednici protestuju: Prijeti im oskudica vode

MADRID - Proizvođači voća i povrća u Španiji protestuju protiv planova vlade koji će dovesti do oskudice vode na 320 kilometara dugom plovnu putu na rijeci Taho, koja je od vitalne važnosti za zalivanje njihovih poljoprivrednih zasada.

Tokom četiri decenije, voda je preusmerena iz najduže španske rijeke Taho, preko niza akvadukata i tunela do rijeke Segura na jugoistoku, što je omogućivalo ekstenzivnu kultivaciju voća i povrća, prenio je Politiko.

Međutim, plan španske vlade da poveća protok u Tahu, koji obezbjeđuje vodu za gradove širom zapadne Španije i dijelove Portugala, uključujući Madrid i Lisabon, ozbiljno će ograničiti količinu koja teče u Seguru.

Reakcija farmera i političara u pogođenim oblastima učinila je to aktuelnim političkim pitanjem, uoči lokalnih izbora zakazanih za maj.

Odluka ljevičarske koalicione vlade premijera Pedra Sančeza da smanji protok vještačkim kanalom do Segure, dolazi kao odgovor na niz odluka nacionalnog suda u kojima se navodi da se nivo vode Tahoa mora povećati kako bi bilo osigurano da bude u skladu sa propisima EU o vodostajama rijeka.

Novi plan ima za cilj da poveća protok rijeke sa šest kubnih metara u sekundi na 8,6 kubnih metara do 2027. godine.

"Naravno, ako treba da obezbijedimo pravi nivo vode u Tahou, raspoloživa količina koja se prebacuje u sušnija područja Španije biće vjerovatno sve niža i niža", rekla je ministarka za ekološku tranziciju Tereza ​​Ribera.

Ona ističe da taj potez prevazilazi jednostavno poštovanje nacionalnih zakona i zakona EU.

"Želimo da predvidimo rešenja za nešto što je već realnost, jer definitivno imamo sve manje dostupne vode zbog klime", navela je ministarka.

Dodala je da je otpor "ljudi koji su očekivali da će imati na raspolaganju istu količinu neizbježan".

Prema poljoprivrednim udruženjima, jugoistočne provincije Mursija, Almerija i Alikante, koje predstavlaju glavnu špansku regiju za voće i povrće, takozvani "Voćnjak Evrope", proizvode oko 70 odsto sveg povrća i četvrtinu ukupnog izvoza voća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije