Agrar

Robijaši prave najbolji med: Zatvor osvojio dvije medalje

Robijaši prave najbolji med: Zatvor osvojio dvije medalje
Foto: Pixabay | Robijaši prave najbolji med: Zatvor osvojio dvije medalje

LEPOGLAVA - Kaznionica u Lepoglavi osvojila je zlatnu diplomu za bagremov med i srebrnu diplomu za kestenov med na 16. organoleptičkom ocjenjivanju meda s međunarodnim učestvovanju u Vukovaru, gdje su učestvovala 236 pčelara iz Hrvatske, Srbije, BiH i Sjeverne Makedonije, izvijestili su iz Ministarstva pravosuđa u četvrtak.

Kako navode, ovaj je uspjeh rezultat dugogodišnjeg rada, jer kaznionica već 15 godina razvija pčelarstvo, počevši s nekoliko košnica, a danas broji preko 100.

Unazad 10 godina, kaznionica je započela kontinuirani program osposobljavanja zatvorenika za zanimanje pčelara, a do sada je više od 30 zatvorenika završilo ovaj program.

Ovaj aspekt pčelarstva igra ključnu ulogu u resocijalizaciji zatvorenika, pripremajući ih za povratak u društvo i mogućnost zapošljavanja.

Med se primarno proizvodi za prehranu zatvorenika, dok se manji dio stavlja na tržište. Godišnje se proizvede između 1,5 i 3 tone meda, a u idealnim vremenskim uslovima moglo bi se ostvariti i više od četiri tone.

Med iz Kaznionice u Lepoglavi do sada je na više međunarodnih ocjenjivanja osvojio srebrne i zlatne diplome, a nedavne diplome iz Vukovara predstavljaju nastavak odličnih rezultata u procesima u kojima učestvuju zatvorenici.

Osim što jača njihove vještine, ovaj program im omogućava da po izlasku na slobodu započnu karijere u pčelarstvu i proizvodnji meda.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije