Agrar

Rekordna berba na Majevici

Rekordna berba na Majevici
Foto: Infobijeljina.com | Rekordna berba na Majevici

BIJELJINA - Majevički voćari zadovoljni ovogodišnjom sezonom. Berba šljive se privodi kraju, prinosi rekordni a kvalitet voća dobar. Iz voćnjaka na području ugljevičke opštine biće ubrano, izvezeno, destilizovano samo oko 6.000 tona šljive, što je odlično imajući u vidu izuzetno sušnu godinu i nepovoljne klimatske uslove.

Dobro su rodile i kruške, jabuke i druge voćne vrste.

Predsjednik Upravnog  odbora Udruženja voćara RS Darko Milošević kaže da je, zbog ranije vegetacije, voće ranije i sazrelo, tako je počela berba i onih sorata koje inače prispjevaju krajem sptembra.

"Ovo je poznat šljivarski kraj a šljiva proizvedena na ovom području odavno je našla svoje mesto na zahtjevnom tržištu. Jedna trećina šljive, oko 2.000 tona, izvezeno je na evropsko tržište, tradicionalno u Austriju, Njemačku, Holandiju, Sloveniju. Rodile su dobro i druge voćne vrste", kaže Milošević za InfoBijeljina.

Ovaj ugledni voćar u Tutnjevcu pod šljivom, jabukom, kruškom, trešnjom i kajsijom ima 9,5 hektara, a godišnje proizvede od 200 do 250 tona voća. Dodaje da voćarstvo prate i brojni problemi.

"Tokom proteklog dvoipomjesečnog sušnog perioda, mnogi voćnjaci nisu mogli da budu navodnjavani. Voćari su se snalazili kako su mogli. Neki su koristili gradsku vodu, neki sezonske potoke, ali to nije dovoljno. A kiše nije bilo niti ima najave da će narednih sedmica biti većih padavina. Osim toga, cijena šljive je nešto bila niža u odnosu na prethodne godine, a kretala se od 1,30 do 0,80 pfeninga po kilogramu. Proizvodnju su otežavali i nedostatak sezonske radne snage i poskupljenje repromaterijala. Bez podsticaja Vlade, odnosno Ministarstva poljoprivrede i lokalne zajednice, ova proizvodnja bila bi neodrživa", naglašava Milošević.

Majevički i podmajevički kraj ima dugu tradiciju u proizvodnji šljive i voćnih rakija, a voćarstvo je jedan od strateških pravaca razvoja. Samo na području opštine Ugljevik ima oko milion voćnih stabala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije