Agrar

Preporuka šta činiti ako voćke opet krenu cvjetati

Preporuka šta činiti ako voćke opet krenu cvjetati
Foto: Pixnio | Preporuka šta činiti ako voćke opet krenu cvjetati

​Dug period, odnosno, toplotni valovi praćeni visokim temperaturnim vrijednostima, doveli su do novog listanja i cvjetanja pojedinih voćnih vrsta. Najviše je izraženo na kruškama, šljivama, višnjama i trešnjama.

Do listanja i cvjetanja dolazi na stablima s kojih je u velikoj mjeri opalo lišće. Voćke su "prevarene" jer su temperature bile visoke, nije bilo dovoljno kiša i vlage.

Uranila retrovegetacija

Situacija je bila slična prošle i prethodnih godina, ali je do retrovegetacije dolazilo u novembru i decembru, ne u avgustu i početkom septembra. Ponovo se pokazalo da je od velike važnosti da se na stablima zadrži lišće do početka perioda praćenog nižim temperaturama jer se na taj način sprečava ponovno kretanje vegetacije. To se omogućava redovnom zaštitom, odnosno, prskanjem protiv biljnih bolesti.

Na šljivama se, ako se ne tretiraju stabla, pojavljuje hrđa i šupljikavost lista. Bez obzira što je bilo roda u većini područja, ova bolest dovodi do opadanja listova prije i poslije berbe. Učinak je ove godine bio jači zbog suše pa su se stabla odbacivanjem lišća borila zadržati plod do zrenja.

Slično je i na kruškama jer se, ako se ne tretiraju, pojave čađava krastavost i siva pjegavost, koje takođe dovode do ranijeg opadanja listova sa stabala. Mnogi voćari nisu štitili stabla koja su nakon berbe još brže odbacivala preostale, zaražene listove.

Prihraniti stabla

Situacija je kompleksna. Ako tokom miholjskog ljeta temperature budu natprosječno visoke, sigurno će se nastaviti listanje i cvjetanje koštičavog i jabučastog voća što će dovesti do iscrpljivanja biljaka, manjeg roda u narednoj vegetaciji, ali i mogućnosti izmrzavanja plodova i grančica tokom zimskog perioda. Interesantno je da meteorolozi spominju mogućnost da tokom zime dođe do jačih prodora hladnijeg vazduha. 

Voćarima se preporučuje da u nasadima, u kojima je došlo do defolijacije, od druge polovine oktobra počnu s primjenom mineralnih gnojiva i stajnjaka, kako bi prihranili stabla i omogućili hranu za narednu godinu, te listanje i cvjetanje pupoljaka koji neće krenuti do nove vegetacije.

Može se obaviti i folijarno tretiranje stabala fosforom i kalijem. Rezidba poslije berbe se ne preporučuje jer će samo ubrzati retrovegetaciju, prenosi "AgroClub".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije