Agrar

Otvorena otkupna stanica za poljoprivredne proizvode u Tesliću

Otvorena otkupna stanica za poljoprivredne proizvode u Tesliću
Foto: Srna | Otvorena otkupna stanica za poljoprivredne proizvode u Tesliću

TESLIĆ - U Tesliću je danas otvorena otkupna stanica za poljoprivredne proizvode čija je gradnja koštala 320.000 KM, koja će lokalnim proizvođačima omogućiti siguran plasman njihovih proizvoda.

Načelnik opštine Milan Miličević rekao je da je ovaj projekat sa dvije trećine sredstava finansirala EU, a preostali dio su sredstva iz opštinskog budžeta.

Miličević je istakao da će nova stanica pomoći poljoprivrednicima da proizvode plasiraju kada su cijene najpovoljnije, što će im omogućiti ekonomski održivu proizvodnju.

"Ovaj objekat sa hladnjačom i ostalom opremom pruža ogromne mogućnosti za otkup i distribuciju različitih poljoprivrednih proizvoda, a cilj nam je da podstaknemo proizvođače da se organizuju u zadruge, što bi dodatno doprinijelo njihovom uspjehu", izjavio je Miličević, prenosi Srna.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Borislav Tešić pojasnio je da je projekat osmišljen s ciljem da pomogne proizvođačima u rešavanju problema sa plasmanom proizvoda na tržište i pratećim rizicima.

On je najavio da je u planu da se uspostavi saradnja sa lokalnim trgovačkim lancima kako bi proizvodi iz Teslića bili dostupni i na policama lokalnih marketa.

Šef opštinskog Odsjeka za poljoprivredu NJegomir Klječanin naglasio je da je jedan od glavnih izazova poljoprivredne proizvodnje u ovoj opštini usitnjenost parcela i nedostatak radne snage.

"Zbog toga smo pristupili organskoj proizvodnji, što je u skladu sa našom strategijom razvoja. Ova otkupna stanica će biti ključna za realizaciju tog koncepta, jer omogućava poljoprivrednicima sigurnost i podršku u plasmanu proizvoda", rekao je Klječanin.

Stanica će otkupljivati povrtarske kulture kao što su krastavci i krompir, s fokusom na organsku proizvodnju. Očekuje se da će u projekat biti uključeno najmanje 40 lokalnih proizvođača, saopšteno je iz Opštinske uprave Teslić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije