Agrar

Nova oprema i objekat za preradu i pakovanje

Nova oprema i objekat za preradu i pakovanje
Foto: Vesna Duka | Nova oprema i objekat za preradu i pakovanje

TREBINJE - Seoska mjesna zajednica Petrovo Polje kod Trebinja dobila je opremu za preradu i pakovanje poljoprivrednih proizvoda, a adaptiran je i objekat od oko 40 metara kvadratnih u kojem je smještena ta oprema.

Sve je realizovano u okviru projekta "Osnaživanje lokalnih kapaciteta za efikasniju poljoprivrednu proizvodnju" u organizaciji Razvojne agencije grada Trebinja (TREDEA)  kroz Finansijski mehanizam za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj 2021/2022. godine.

Na svečanosti organizovanoj u Petrovom Polju povodom okončanja projekta istaknuto je da je u pitanju moderna oprema za usluge koje pruža Agrarni fond, u svrhu unapređenja plasmana poljoprivrednih proizvoda malih poljoprivrednih proizvođača prema prethodno iskazanom interesu, a organizovana je i edukacija za poljoprivrednike  o primjenama standarda u proizvodnji i preradi, kako bi se unaprijedila produktivnost.

Ove aktivnosti zajednički provode Ministarstvo finansija Republike Srpske, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i Investiciono-razvojna banka Republike Srpske.

"Ukupan budžet projekta iznosio je 133.731 KM, a specifični ciljevi projekta su povećanje i osnaživanje postojećih resursa neophodnih za unapređenje uslova prerade i pakovanja poljoprivrednih proizvoda, te unapređenje poljoprivredne proizvodnje kroz nabavku modernizovane opreme dostupne malim poljoprivrednim proizvođačima", kazao je Bojan Benderać, direktor Razvojne agencije grada Trebinja - Tredea.

Direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina je kazao da su ove mašine bile neophodne upravo ovom kraju, jer je u pitanju najveća mjesna zajednica u kojoj stanovništvo živi od poljoprivrede.

"Nabavkom i dodjelom mašina za preradu i pakovanje kroz javni poziv, omogućena je isporuka većih količina i standardizacija proizvoda, a izbor mašina je usklađen sa potrebama proizvođača. Kroz edukaciju, proizvođači će unaprijediti svoje kapacitete i znanja o standardima i produktivnosti", istakao je Dutina.

Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je istakao da Gradska uprava uvijek pomaže tamo gdje je to potrebno.

"Grad Trebinje je tu da pomogne. Sve je veća potražnja za zdravom hranom i mi ćemo pomoći našim individualnim proizvođačima. Kao posebnu vrijednost ovog projekta ističem održivost", rekao je Ćurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije