Agrar

“Našima” izmakla zlatna kosa: Livadu pokosio za četiri i po minuta (VIDEO)

“Našima” izmakla zlatna kosa: Livadu pokosio za četiri i po minuta (VIDEO)
Foto: Screenshot/RTS/Facebook | “Našima” izmakla zlatna kosa: Livadu pokosio za četiri i po minuta (VIDEO)

Za tačno četiri minuta i 33 sekunde Vuk Vučković iz Preljine pokosio je livadu široku šest i dugačku 20 metara i tako pobijedio na Kosidbi na Rajcu (Srbija), održanoj u prethodna tri dana.

Drugi je bio Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca iz Bosne i Hercegovine, dok je treće mjesto zauzeo njegov zemljak Savo Vlačić iz Han Pijeska.

Inače, zlatnu kosu do sada je najviše, čak sedam puta, osvajao Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada.

Na temperaturi koja je prelazila 40 stepeni i u ljutoj konkurenciji sa još 20 kosača iz Srbije, Crne Gore, BiH, Hrvatske i Slovenije, dvadsetšestogodišnji Vuk uspio je da se istakne brzinom, ali i kvalitetom košenja. To mu je donijelo priznanje "Zlatna kosa".

"Prvi put sam došao na Rajac kada sam imao samo sedam godina, čak sam i učestvovao u revijalnom delu. Od tada traje moja ljubav prema košenju. Ne bavim se poljoprivredom, nemam zemlju, ali vežbam tako što stalno kosim travu oko kuće i šire", kaže Vučković za Agroklub.

I ranije je pobjeđivao

Do sada se takmičio na Rajcu osam puta - tri puta je pobijedio, dva puta je bio drugi i dva puta treći.

"Veoma mi je drago što sam opet pobedio, jer je ovo najveće priznanje u takmičarskim košenjima. Konkurencija je bila na nivou, to su najbolji kosači iz naše zemlje i regiona i čast je kositi rame uz rame sa njima. Žiri ocenjuje brzinu, ali i kvalitet košenja, ali i to da ispod otkosa trava ne sme da ostane nepokošena."

Vučković je pobijedio četvrti put

Na svakoj značajnijoj kosidbi na Balkanu on je učestvovao: od Smedereva, Fruške gore, Surduka, do Mrkonjić Grada, Bosanskog Petrovca i na kosidbama u Crnoj Gori. Da li je teško?

"Svaki mišić na telu radi kada uzmete kosu u ruke. Ako bilo šta čoveku fali, košenje će mu biti teško. Morate biti uporni i voleti ovo, nije to nešto što može odjednom da se nauči", kaže on, dodajući da pred svako takmičenje kosu priprema i otkiva dva do tri sata.

Priprema, otkivanje kose

Kosidba na Rajcu održana je ove godine 55. put i smatra se jednom od najvećih ovakvih manifestacija u regionu. Svi takmičari plasirali su se direktno u takmičarski dio zbog ranijih pobjeda na drugim kosidbama u Srbiji i regionu.

"Imamo i revijalni deo u kojem je bilo oko 60 kosača. Oni su svi u nošnjama, sa slamenim šeširima, kose lagano, pa piju rakiju, to je prava atrakcija za posetioce", rekao je organizator Kosidbe na Rajcu Vladimir Ivanović.

Revijalni dio: Kosi se lagano, uz po koju rakijicu

Tokom tri dana, na planini kod Ljiga, okupilo se više od 20.000 posjetilaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije