Agrar

Mljekari traže od Tužilaštva BiH da se uključe u slučaj "aflatoksin"

Mljekari traže od Tužilaštva BiH da se uključe u slučaj "aflatoksin"
Foto: Pixabay | Mljekari traže od Tužilaštva BiH da se uključe u slučaj "aflatoksin"

BANJALUKA – Udruženje mljekara Republike Srpske zatražilo je od nadležnih informacije o do sada preduzetim mjerama nakon što su kod pojedinih dobavljača utvrđene povećane količine aflatoksina u hranivima za muzne krave.

Navode da su do sada imali jedan poziv iz Inspektorata Republike Srpske kojim su obavješteni da je jedna pošiljka iz Srbije uvoznika iz Brčko Distrikta nezadovoljavajuća.

Uradili su, kažu analizu i sopstvenih proizvoda i proizvoda dobavljača hraniva, a ona je otkrila još dva ova slučaja.

"Kod dvije analize su utvrđene nezadovoljavajuće količine aflatoksina (viz. prilog). Sumnjamo da najveći dio komponenata smjesa dobavljači uvoze, prije svega iz Srbije. Ovo su znači pripremljene smjese, a što znači da je u sirovinama sadržaj toksina bio i veći. Ne znamo na koji način je to hranivo uopšte ušlo na teritoriju RS odnosno BiH", ističu mljekari.

Zbog ove činjenice, u priču su uključili i Tužilaštvo BiH.

"Ovom prilikom molimo ih da se aktivno uključe u ispitivanje cijelog ovog slučaja, a u cilju zaštite zdravlja našeg stanovništva i poslovanja u oblasti proizvodnje i prerade mlijeka u Srpskoj i BiH", naglašavaju mljekari.

Pored toga, oni obavještavaju javnost da je na osnovu do sada sprovedenih analiza utvrđeno da u hranivima proizvedenim na gazdinstvima sa područja Prnjavora i Dervente nije bilo nezadovoljavajućih količina aflatoksina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije