Agrar

Mljekari iz Srpske traže jaču kontrolu: Najviše kukuruza s aflatoksinom uvozi se iz Srbije?

Mljekari iz Srpske traže jaču kontrolu: Najviše kukuruza s aflatoksinom uvozi se iz Srbije?
Foto: Anadolija | Mljekari iz Srpske traže jaču kontrolu: najviše kukuruza s aflatoksinom uvozi se iz Srbije?

KOZARSKA DUBICA - Nakon što se aflatoksin pojavio u hrani za muzne krave, tj. u kukuruzu i gotovim smjesama koje se uvoze iz Srbije u Srpsku, mljekari su zatražili od Inspektorata RS da pojača kontrole te spriječi uvoz kontaminirane hrane.

Kako kaže za "Nezavisne novine" Milorad Arsenić, predsjednik Udruženja mljekara RS, iz Kozarske Dubice, trenutno su na snazi određene mjere, a ovih dana očekuju izvještaj od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, koji će dati najjasniju sliku o tome kakvo je stanje na terenu.

"Trenutno držimo sve pod kontrolom, što je najvažnije. Proizvodi koji snižavaju nivo aflatoksina u hrani vrlo dobro rade posao i već su dali efekta. Uspješno se borimo s tim, a na mojoj farmi je sve pod kontrolom. Takođe, mnogi drugi nemaju problem s tim, niti imaju bilo kakve korekcije u ishrani", rekao je Arsenić i dodao da pojedine farme, koje su u problemu, nalaze uzročnike i rješavaju ove probleme.

Prema njegovim riječima, definitivno bi trebalo da budu pojačane kontrola i aktivnosti na granici kako ne bi došlo do nekih propusta.

"Iz ugla Udruženja trenutno apelujemo na nadležne inspekcijske organe da se na granici isključi mogućnost dolaska kukuruza, bilo da je sam kukuruz ili je u gotovim smjesama, a koji bi mogao biti kontaminiran aflatoksinom", rekao je Arsenić.

Inače, Udruženje mljekara Republike Srpske zatražilo je od nadležnih informacije o tome koje su mjere do sada preduzeli nakon što su kod pojedinih dobavljača utvrđene povećane količine aflatoksina u hrani za muzne krave.

Navode da su do sada imali jedan poziv iz Inspektorata Republike Srpske kojim su obaviješteni da je jedna pošiljka iz Srbije, uvoznika iz Brčko distrikta, nezadovoljavajuća.

Uradili su, kažu, analizu i sopstvenih proizvoda i proizvoda dobavljača hraniva, a ona je otkrila još dva ovakva slučaja.

"Kod dvije analize su utvrđene nezadovoljavajuće količine aflatoksina. Sumnjamo da najveći dio komponenata smjesa dobavljači uvoze prije svega iz Srbije. Ovo su pripremljene smjese, što znači da je u sirovinama sadržaj toksina bio i veći. Ne znamo na koji način je to hranivo uopšte ušlo na teritoriju RS, odnosno BiH", ističu mljekari.

Pored toga, navode da je na osnovu do sada sprovedenih analiza utvrđeno da u hranivima proizvedenim na gazdinstvima sa područja Prnjavora i Dervente nije bilo nezadovoljavajućih količina aflatoksina.

Podsjećamo, ovogodišnja suša pogodovala je da se u kukuruzu pojave veće količine aflatoksina, a najviše problema ima u regiji Semberije, gdje je na nekoliko farmi primijećeno da je nivo aflatoksina iznad dozvoljenog te su farmeri odmah reagovali i sanirali ovaj problem.

Inače, u Republici Srpskoj je granica aflatoksina 0,05 mikrograma po litru mlijeka, te je prilagođena evropskoj direktivi kako bi se ovi proizvodi mogli izvoziti. Prethodno su članovi Udruženja tražili da se podigne granica aflatoksina u mlijeku, odnosno da se izravna sa normativom u Srbiji, no dogovoreno je da ostanu na kriterijumu koji je malo oštriji.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije