Agrar

Kreće jesenja sjetva: Uslovi zemljišta optimalni, cijene repromaterijala visoke

Kreće jesenja sjetva: Uslovi zemljišta optimalni, cijene repromaterijala visoke
Foto: Pixabay | Kreće jesenja sjetva: Uslovi zemljišta optimalni, cijene repromaterijala visoke

Poljoprivredni proizvođači najveće bh. žitnice, spremaju se za jesenju sjetvu. Zbog najavljenih padavina narednih dana, radove na poljima odgodili su za sljedeću sedmicu, pa će tako iza nedjelje krenuti sa svojim aktivnostima na njivama.

Samo su uslovi za sjetvu dobri, sve ostalo...

Uslovi zemljišta za početak sjetve su optimalni. Padavine iz proteklih dana olakšaće pripremu zemljišta, no to je čini se jedino dobro u cijeloj ovo priči. Prema riječima ratara situacija je i ove godine teška. Cijene repromaterijala su visoke, a rod 2024. otišao je "pošto-poto", uglavnom po cijeni od oko 0,36 KM. No mnogi proizvođači još nisu uspjeli ni naplatiti predatu robu.

"Cijena sjemenske pšenice je od 120 do 150 KM za 100 kilograma. Tom količinom može se posijati 0,4 hektara. Cijene đubriva su od 115 do 130 KM zavisi od proizvođača, a iste količine treba baciti, znači opet pokrije 4 dunuma, ni pola hektara. Mi na to dobijemo prinos 5 t/ha i damo za 1.500 KM, a ne računamo obradu i dva tretiranja, oranje, tanjiranje, drljanje", kaže Savo Bakajlić predsjednik Udruženja "Sela Semberije i Majevice".

Ovakva računica, proizvođače tjera u minus, dodaje, a na sve to posebno je nejasna cijena hljeba koji izađe na dvije marke. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, ranije je saopštilo da su izmirena su sva dugovanja po osnovu agrarnog budžeta iz 2023. godine. Resorni ministar, Savo Minić ocijenio je da je to velika stvar, dodavši kako poljoprivrednici imaju dobre ulazne parametre pred jesenju sjetvu, prenosi Agroklub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije