Agrar

Godinama uzgaja "sembersku bananu": Uložite pet, a dobijete 15

Godinama uzgaja "sembersku bananu": Uložite pet, a dobijete 15
Foto: InfoBijeljina | Godinama uzgaja "sembersku bananu": Uložite pet, a dobijete 15

BIJELJINA - Osim povrća i žitarica, po kojima je Semberija nadaleko poznata, na ovom području sve češće i uspješnije proizvode se i druge poljoprivredne kulture.

Boško Nestorović iz Brodca već 13 godina uzgaja bundeve. Koristio je ovo voćno povrće zbog zdravstvenih razloga, a onda je zasijao, kako je od milja zove "sembersku bananu".

Zahvaljujući dragocjenim ljekovitim svojstvima, bundeva postaje nezaobilazna namirnica na trpezi, kaže Boško Nestorović.

"Uglavnom, sijem sortu Olivija koje ima sjeme s ljuskom i koje se više koristi za grickanje. Ove godine sam prvi put zasijao drugu vrstu bez ljuske, za hladno cijeđeno ulje pošto je još blagodetnije za konzumiranje. Dobio sam od kćerke i zeta presu pa cijedim za sebe i svoje prijatelje", kaže Boško za InfoBijeljina.

Proizvodnja bundeve traži mnogo ručnog rada jer ne trpi hemijsko tretiranje, pa je okopavanje jedina mjera borbe sa korovima, pojašnjava Nestorović.

"U jesenje oranje do 30 kg petnaestke đubriva, u proljeće prihrana i više okopavanja. Prskamo ručno i sa leđnom prskalicom jer kad biljka pruži vriježe nema hodanja. Bundeva se prikuplja ručno, nemam mehanizaciju. Proizvodnja bundeve nije skupa niti zahtjevna. Ova kultura otporna je  na biljne bolesti, a dobro podnosi i sušu", kaže Boško.

Dokazano je da bundeva posjeduje anti-upalna, anti-kancerogena i anti-dijabetička svojstva. Boško je iskoristio sve blagodeti bundeve.

Nakon vađenja sjemenki, meso bundeve koristi za pravljenje tečne silaže za ishranu svinja. Zarada je skromna, ali njegovoj porodici dragocjena.

"Iškolovao sam tri kćerke, sve fakultete završile. Nije lako, ali raditi se mora. U bundevu uložite pet, a dobijete 15 dinara", ističe ovaj poljoprivrednik.

Prinos bundeve po hektaru može da bude od 800 do 1.500 kg sirovog zrna, a mesa od 50 do 70 tona.

 

Osim hladno cijeđenog ulja, Boško pravi i brašno. Za sada površinu od pet dunuma neće proširivati jer su mu proizvedene količine bundeve dovoljne.

U zahvalnost za sve što mu je omogućilo ovo voćno povrće Boško, koji je po zanimanju bravar, planira da napravi kočiju u obliku bundeve po uzoru na onu iz bajke Pepeljuga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije