Agrar

Francuzi zabrinuti zbog širenja afričke kuge svinja, pojačali kontrolu granica

Francuzi zabrinuti zbog širenja afričke kuge svinja, pojačali kontrolu granica
Foto: Unsplash | Francuzi zabrinuti zbog širenja afričke kuge svinja, pojačali kontrolu granica

PARIZ - Francuska je pojačala nadzor nad afričkom svinjskom kugom (ASK) duž dijela granice s Njemačkom dok se bolest nastavlja širiti među divljim svinjama u većem dijelu Evrope, saopštilo je ministarstvo poljoprivrede.

Pojačani nadzor dolazi u trenutku kada raste zabrinutost zbog mogućeg unošenja bolesti u Francusku, što bi moglo imati razorne učinke na svinjogojsku industriju u zemlji i potencijalno poremetiti lance opskrbe hranom, prenosi Fena.

"S obzirom na nedavno napredovanje ASK-a kod divljih svinja u Njemačkoj, ministarstvo je podiglo nadzor nad ASK-om ... u departmanima Bas-Rhin i Moselle", navodi se u saopštenju ministarstva poljoprivrede, pri čemu se misli na dva sjeveroistočna područja Francuska koja graniče s Njemačkom.

Virus, koji je bezopasan za ljude, ali smrtonosan za svinje, širi se prema zapadu Evrope posljednjih godina, a slučajevi su takođe otkriveni u blizini Francuske, u Belgiji i Italiji.

Širenje bolesti u Njemačku preokrenulo je veliku industriju svinja u zemlji, a mnoge su prekomorske zemlje uvele zabrane.

Epidemija afričke kuge svinja takođe je pogodila azijske zemlje posljednjih godina, uzrokujući ogromne gubitke u broju svinja u Kini i Vijetnamu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije