Agrar

Dunjar Danilo Škero za 12 mjeseci osvojio 12 nagrada

Dunjar Danilo Škero za 12 mjeseci osvojio 12 nagrada
Foto: Ustupljena fotografija | Dunjar Danilo Škero za 12 mjeseci osvojio 12 nagrada

TREBINJE - Danilo Škero, jedini uzgajivač dunja u istočnoj Hercegovini koji od svoje sirovine pravi rakiju dunjevaču, u posljednjih je godinu dana osvojio dvanaest najvećih priznanja širom regiona za svoj proizvod.

"Za dvanaest mjeseci sam osvojio dvanaest nagrada na sajmovima od Srbije do Slovenije i sve su zlatne medalje, među kojima je ova zadnja bila u Sloveniji, a na svakom sajmu su ta alkoholna pića ocjenjivali izvanredni poznavaoci, što meni daje vjetar u leđa", kaže Škero.

Na njegovoj plantaži u selu Pridvorci nadomak Trebinja on je sa stotinak mališana iz vrtića "Naša radost" započeo ovogodišnju berbu, što je već postalo i tradicija da sa mališanima obilježi taj početak, jer su, kako kaže, djeca najveća radost, a sa radošću treba započeti svaki posao.

Na svome imanju u Pridvorcima ima 450 stabala dvije sorte dunje - leskovačka, koja daje količinu, i vranjskog dunjca, koji dunjevači daje posebnu aromu.

"Svake sezone je prinos sve bolji, a ja već sedmu godinu uzgajam dunje i trebalo bi da ima najveći rod, od nekoliko tona kvalitetnih plodova, koji me do sada, bez obzira na vremenske uslove, još nije izdao, mada i ja uložim veliki trud", ponosan je Danilo na svoje dunje.

Napominje da je trenutno  slador oko 18, ali se nada da će dostizati i do 20, što je za dunju izvanredno, pa će nakon berbe uslijediti i pečenje rakije, koja je na sajmovima osvajala zlatne medalje, do sada ukupno 14.

On kaže da je ljubav prema dunjama počela u djetinjstvu, dok je živio u Sarajevu i u sobi osjećao miris dunje na ormaru.

"Nadam se da ću ljubav prema dunjama prenijeti i na nekog od ovih mališana koji dolaze kod mene na berbu, a ja ću i njima, njihovim roditeljima, svima koji su zainteresovani za uzgoj dati savjet da, uz mnogo ljubavi, treba i dosta upornosti i odricanja, jer se svaki dan koji ne provedem među dunjama osjeti i treba duplo vremena da se nadoknadi", pojašnjava Škero.

Berbom su bili zadovoljni i mališani iz vrtića i njihove vaspitačice, koje navode da su na berbu dovele preko stotinu mališana, što je, prema prošlogodišnjim iskustvima, za djecu bio nezaboravan dan, jer su, pored preporučenog boravka u prirodi i fizičkih aktivnosti, u dunjiku Danila Škera stekli nezaboravna iskustva…

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije