Agrar

Domaćinu uginula krava: Puna ih je kuća i trebaju pomoć

Domaćinu uginula krava: Puna ih je kuća i trebaju pomoć
Foto: Mehdin Huseinović | Domaćinu uginula krava: Puna ih je kuća i trebaju pomoć

BRATUNAC - Koliko jedna krava znači domaćinstvu u kojem su svi nezaposleni, mnogi bi mogli posvjedočiti. Sigurno nije mali broj onih koje je othranila i odškolovala. Velika je nesreća kada u takvim okolnostima krava ugine, a nažalost to je zadesilo porodicu Mehdina Huseinovića iz Glogove kod Bratunca.

Ovaj domaćin je povratnik u selo i nema stalnog posla. Bavi se poljoprivredom i ne žali se, pa čak ni sada. Nabraja da ima dva junca, nešto ovaca i malo tele koje je ostalo od krave.

"Evo berem maline, čovjek mi dao da ja sebi oberem", kaže Mehdin na početku razgovora za "Agroklub" koji smo obavili danas, kada sve službe upozoravaju da se izbjegavaju poslovi na otvorenom zbog visokih temperatura.

Ali, nužda tjera u njive čak i "po zvjezdanu".

U malinama su bili i kada je krava umirala. Ujutro, kaže, u četiri sata odu u berbu, a u povratku je žena svratila u štalu da namiri stoku. Nažalost, dočekao je prizor kojem se najmanje nadala.

"Nije bila još mrtva, ali su bili posljednji trzaji. Pokušali smo da je spasimo, nismo uspjeli. Zvao sam veterinare redom, većina ih je već bila negdje na terenu, a posljednjem sam uspio objasniti o čemu se radi, rekao mi je da spasa nema", priča ovaj domaćin, vidno žalostan.

Kupio ju je prošle godine za 3.900 maraka i kako dodaje nije bila bolesna. Zdravo je hranio svojom hranom, kukuruzom, sijenom, imala je kaže i dovoljno vode, kaloričnu hranu.

"Velika je šteta, nas ima puna kuća, zavisimo od toga, ali tako je Bog htio, da od toga nafaku oduzme, šta ćemo. Ja bez krave ne mogu, ustvari neću ni biti. Zadužiću se, pa za pet godina nek’ vratim, ali ja bez krave nisam kako sam se vratio ovdje 1999. godine", kaže Mehdin.

Drže goveda za svoje potrebe, a nešto se i proda. Valja sedmoro usta nahraniti, priča ovaj domaćin, otac tri kćerke i djed jednog unučeta.

"Imam od jedne kćerke bebu od godinu dana, oni su sa mnom. Jedna mi se udala, ali je i ona često ovdje sa suprugom, pomažu mi u poslovima, nisam ni ja najbolji sa zdravljem. Pogledajte sad temperature ja berem maline, i kad ću završiti, ali to je meni svejedno, šta ću, bolje da zaradim svoje pošteno, nego da visim u zatvoru", dodaje.

Malinjak dobio od prijatelja

Malinjak u kojem je šest vrsta po 100 metara jesenje maline, kojoj je krenula berba, dao mu je prijatelj na čijoj zemlji uzgaja i kukuruz, ali krompir.

"Berem za sebe, predajem odmah u hladnjaču. Čovjek ima svoju malinu i kupinu, ne može da sustiže sve i ponudi je meni. Hvala mu. Imam ovdje i 25 vrsta krompira po 50 metara", dodaje sagovornik "Agroklub" koji naporno radi kako bi osigurao svojoj porodici ono najpotrebnije.

A porodica je za njega najveće bogatstvo, pa  i sam kaže da je Bogu zahvalan na svemu i ponosan što ima  domaćinstvo, koje za ove predjele važi za jedno od većih.

Mehdin Huseinović živi u Glogovi, oko sedam kilometara udaljenoj od Bratunca. Svi koji žele pomoći ovom domaćinu, da prebrodi krizu zbog uginuća krave, mogu ga kontaktirati na broj 065/240-452.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije