Agrar

Divljač u potrazi za vodom: Lovci ključan faktor u suzbijanju afričke kuge svinja

Divljač u potrazi za vodom: Lovci ključan faktor u suzbijanju afričke kuge svinja
Foto: Pixabay | Divljač u potrazi za vodom: Lovci ključan faktor u suzbijanju afričke kuge svinja

BANJALUKA - Sezona lova na divlju svinju je počela, a baš kao i lani, i ove godine lovci moraju poštovati biosigurnosne mjere pri odstrelu zbog sprečavanja širenja afričke kuge svinja.

Potvrdio je to za "Nezavisne novine" Živojin Lazić, generalni sekretar Lovačkog saveza Republike Srpske, koji je istakao da je po programu, ali i Zakonu o lovstvu, početak lova bio 1. septembra, kao i da se lov odvija kako je i planirano.

"Lovci moraju znati da je sve isto kao što je bilo i prošle godine, sve biosigurnosne mjere moraće se primjenjivati, a to su sve uputstva koja imamo od veterinara. Korisnici lovišta i dalje su obavezni uzorke svih odstrijeljenih jedinki divljih svinja dostaviti na pregled JU 'Dr Vaso Butozan' putem nadležnih opštinskih veterinarskih inspektora ili veterinarskih ambulanti", kazao je Lazić i dodao da su o tim aktivnostima obavijestili lovačka udruženja putem zvaničnog sajta.

"Sve što smo do sada preporučivali i dalje važi, posebno jer u jednom dijelu Republike Srpske postoji ogroman broj divljih svinja, dok u nekim krajevima skoro da ih i nema zbog suša. Došlo je do velike migracije divljači zbog potrage za vodom i iz tih razloga došlo je do veće pojave divljih svinja na nekim terenima. To je uglavnom u nizijskim krajevima, uz sliv rijeke Drine, Save, Une i Vrbasa, kao i u jednom dijelu Hercegovine, dio od Foče do Višegrada, gdje imamo dosta divljih svinja. Za planinske dijelove još nemamo pouzdane informacije, mada ih ima i tamo. S promjenom vremena imaćemo pravu sliku u vezi s brojem ovih životinja", rekao je Lazić.

Da lovci predstavljaju veoma važan faktor u suzbijanju afričke kuge svinja, kao i da imaju odličnu saradnju sa Lovačkim savezom, rekao je za "Nezavisne" Negoslav Lukić, pomoćnik ministra za veterinarstvo Republike Srpske, koji je istakao da se samo zajedničkim djelovanjem može suprotstaviti širenju afričke kuge svinja.

"U skladu sa propisima lovci su u obavezi da prijave uginule divlje svinje bez odgađanja, a najkasnije u roku od dva časa, nadležnom veterinarskom i šumarskom inspektoru, uz navođenje geografskih koordinata i detaljnog opisa lokacije, odnosno mjesta gdje je leš pronađen radi hitnog organizovanja uzimanja potrebnih uzoraka za dijagnostička ispitivanja i nalaganja veterinarsko-zdravstvenih mjera. Važno je napomenuti da je bitno da se lovci pridržavaju biosigurnosnih mjera i da nakon lova očiste i dezinfikuju svoju opremu na licu mjesta, kao i da ne ostavljaju hranu za divlje svinje, ali i da očiste i dezinfikuju svoje lovačke trofeje prije napuštanja područja", objasnio je Lukić.

Napomenuo je da afrička kuga svinja nije zoonoza i da nije opasna za čovjeka, kao i da se javlja samo kod domaćih i divljih svinja.

"Međutim, čovjek doprinosi njenom širenju tako da je od izuzetnog značaja da svako od nas pokaže maksimalnu ličnu odgovornost i poštuje sve propisane preventivne mjere, kako bi zajedničkim djelovanjem sa nadležnim institucijama spriječili nove slučajeve. Osnovno sredstvo u zaštiti od ove bolesti je sprovođenje biosigurnosnih mjera i farmeri treba da podignu mjere na najviši nivo", kazao je Lukić.

Dodao je da je i dalje zabranjeno pašno držanje svinja, kao i da je potrebno spriječiti direktan kontakt sa divljim svinjama, a da osobe koje su bile u kontaktu s njima moraju dobro oprati i dezinfikovati odjeću i obuću.

"Potrebno je postaviti barijere na ulazu i izlazu iz objekta gdje se drže svinje. Dezinfekcija prostora u kome svinje borave i svih predmeta sa kojima dolaze u dodir je neophodna, a u to ulazi i posebna odjeća koja se nosi kada se radi u objektu, kao i alat. Za tu svrhu se može koristiti etar, hloroform, hlorno krečno mlijeko, natrijum hipohlorit, jedinjenja joda i, naravno, natrijum-hidroksid u dvoprocentnom rastvoru. Kada se nanesu dezinfekciona sredstva, treba ih ostaviti barem pola sata da djeluju", objasnio je Lukić.

Ističe da se za trenutnu epizootiološku situaciju kada se govori o afričkoj kugi svinja u Republici Srpskoj može reći da je povoljna, iako i dalje postoje sporadični slučajevi.

"S obzirom na pojavu afričke kuge svinja u prethodnih mjesec dana na području opština Pelagićevo, Donji Žabar i Šamac na snazi su mjere koje se provode u zonama zaraženog i ugroženog područja u cilju suzbijanja širenja afričke kuge svinja. Prema podacima dobijenim od nadležnih veterinarskih organizacija, sva žarišta su sanirana", kazao je Lukić.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije