Agrar

Dani voća u Gornjim Podgradcima: Izložili, pa poklonili voće

Dani voća u Gornjim Podgradcima: Izložili, pa poklonili voće
Foto: Ustupljena fotografija | Dani voća u Gornjim Podgradcima: Izložili, pa poklonili voće

GRADIŠKA - Više od 100 voćara sa područja Gradiške, Prijedora, Kozarske Dubice i Kostajnice učestvovalo je na 19. Danima voća "Potkozarje 2024" u Gornjim Podgradcima.

Organizatori su Grad Gradiška i Savjet mjesne zajednice Gornji Podgradci.

"Gradiška je lider u voćarskoj proizvodnji, jer čini 40 odsto ukupne voćarske proizvodnje u Republici Srpskoj. Na godišnjem nivou to je više od 50.000 tona voća ili oko 25 miliona KM", rekao je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške prilikom otvaranja izložbe voća.

Ovogodišnja sezona za voćare bila je veoma teška zbog ekstremnih vremenskih uslova, naglasio je Goran Bursać, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

"Podsticaji u voćarstvu su svake godine veći, zbog povećanih troškova za navodnjavanje i podizanje protivgradnih mreža. Time stvaramo dobru osnovu za podizanje novih zasada", rekao je Bursać.

Mirko Bjelovuk, pedsjednik Udruženja voćara "Gradiško Potkozarje" kaže da je suša najveću štetu uzrokovala u zasadima jabuke. Proizvođači kruške su  imali manju štetu zbog ranije berbe ovog voća.

Učesnici sajma odlučili su voće izloženo u petak u Gornjim Podgradcima doniraju Javnoj predškolskoj ustanovi "Lepa Radić" Gradiška, Domu za nezbrinutu djecu "Rada Vranješević" i Centru "Zaštiti me" iz Banjaluke, te Udruženju za pomoć nedovoljno razvijenim licima, Udruženju "Svjetlost" i Crvenom krstu Gradiška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije