Auto zanimljivosti

Veliki automobili sigurni za vlasnika, a opasni za ostale u sudaru

Veliki automobili sigurni za vlasnika, a opasni za ostale u sudaru
Foto: X.com | Veliki automobili sigurni za vlasnika a opasni za ostale u sudaru

Automobili postaju sve veći i veći. Danas postoje kompakti koji imaju iste dimenzije kao nekada limuzine srednje klase. To je cijena koju treba platiti jer su udobniji, bolje opremljeni i sigurniji za svoje putnike. Iako to nije slučaj kada se sudare s drugim, manjim automobilom.

Upravo je to glavni zaključak nedavne analize koju je objavio The Economist: veći i teži automobili bolje štite svoje putnike od manjih, ali su i puno opasniji za putnike lakših. Toliko da uzrokuju sedam puta više smrtnih slučajeve kada se sudare s drugim automobilima u poređenju s recimo kompaktnim modelima.

Kako bi sastavio ovu opsežnu studiju, The Economist je prikupio podatke o milionima nesreća u 14 američkih država u posljednjoj deceniji, od 2013. do 2023. Tačnije, 7,5 miliona nesreća između dva vozila u kojima je učestvovalo više od 15 miliona automobila. Analizirajući dobijene podatke, zaključak studije je da, što je automobil teži, rizik od smrti putnika u drugim vozilima u slučaju nesreće drastično raste. Stoga, za svaki spašeni život jer ste u pik-apu, dogodi se 12 smrtnih slučajeva u ostalim, manjim automobilima.

Ako govorimo o velikim pik-apovima (koji su blizu tri tone) i putnicima u njima, prosječan broj smrtnih slučajeva u nesrećama je 4,1 na 10.000 nesreća. Puno manji ako ga poredimo s omjerom auta od 1.600 kg (6,6), a o malima koji se kreću oko tone (15,8) da i ne govorimo.

Stopa smrtnosti u manjem vozilu je oko sedam puta veća kada se kompakt sudari s velikim pik-apom. S tim podatkom, studija sugeriša da kada bi vozila u SAD-u bila manje teška, broj smrtnih slučajeva u saobraćaju mogao bi da se smanjiti za 12%.

(Revija HAK)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije