Auto zanimljivosti

Umro tvorac legendarnog radarskog detektora (VIDEO)

Umro tvorac legendarnog radarskog detektora (VIDEO)
Foto: Youtube / Printscreen | Umro tvorac legendarnog radarskog detektora (VIDEO)

​Majk Valentin, tvorac legendarnog Valentine V1 radarskog detektora, preminuo je u ponedjeljak u 74. godini, prema informacijama koje je objavio "Cincinnati.com".

Ako ste ikada proveli neko vrijeme u svijetu sportskih automobila, vjerovatno ste čuli za ime Valentin.

Od 1992. godine V1 je bio nezaobilazan alat za ljude koji su željeli ostati korak ispred policijskih kontrola brzine. Sigurno je pretpostaviti da je Valentin tokom decenija pomogao entuzijastima da uštede stotine hiljada dolara na kaznama za prebrzu vožnju.

Valentin, rodom iz Ohaja, svoju karijeru u industriji radarskih detektora započeo je rano, kao koosnivač Cincinnatti Microwave Inca. 1974. godine, kompanija koja će kasnije postati Escort, još jedan renomirani proizvođač detektora. Početkom devedesetih napustio je brend zbog nesuglasica oko budućnosti kompanije i krenuo samostalno.

"Nisam bio gotov", rekao je Valentin u intervjuu za časopis "Road & Track" 2020. godine. "Bilo je to kao da sam sišao s voza koji brzo juri. Gledao sam druge kako prolaze i želio sam se vratiti."

Nakon toga Valentinova kompanija je doživjela uspjeh. Vrhunsk kvalitet detekcije i strelice na detektoru koje pokazuju smjer dolaznih signala izdvajali su V1 od ostalih uređaja. Valentin je takođe omogućio korisnicima da šalju svoje uređaje u tvornicu kako bi ih kontinuirano nadograđivali i prilagodili novim metodama policijske kontrole.

V1 je prošao kroz ukupno osam revizija prije nego što je Valentin 2020. godine predstavio V1 Gen Two. Čak i u kasnijoj fazi života Valentin je nastavio razvijati svoj proizvod za dobrobit svojih kupaca. U januaru 2023. godine dobio je nagradu za životno djelo od Univerziteta u Sinsinatiju.

U Valentinovoj osmrtnici na "Cincinnati.com" nije naveden uzrok smrti, već je samo navedeno da je preminuo iznenada u svojoj kući u Sinsinatiju. Njegova kompanija odbila je dati komentar.

Valentin iza sebe ostavlja suprugu Margaret s kojom je bio 51 godinu u braku, kao i dvije kćeri, Martu i Anu, prenosi "Index".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije