Auto zanimljivosti

Tvorci Blade Runnera 2049 tužili Teslu zbog fotografije

Tvorci Blade Runnera 2049 tužili Teslu zbog fotografije
Foto: X.com | Tvorci Blade Runnera 2049 tužili Teslu zbog fotografije

Želja milijardera Ilona Maska da se na nedavnoj prezentaciji robotaksija njegove kompanija Tesla referira na film Blade Runner 2049 dovela je do pravnih komplikacija, javila je njemačka agencija dpa.

Produkcijska kuća Alcon Entertainment je u ponedjeljak podnijela tužbu s četiri tužbena razloga, od kojih se tri odnose na kršenje autorskih prava, a jedan na iznošenja neistina, protiv Tesle, Maska i Warner Brosa, na čijem se posjedu odvila prezentacija.

Nastavak filma (prvi Blader Runner izašao 1982.) prikazuje distopijsku budućnost obilježenu prirodnom katastrofom i društvenim kolapsom, koja sadržava autonomna vozila s vještačkom inteligencijom. Tokom prezentacije Mask je hvalio film ali je istakao da ne odražava budućnost koju on želi.

Fotografija izložena na događaju je prikazivala osobu u dugom kaputu okrenutu prema pješčanoj oluji i gradu pod narandžastim nebom. Alcon tvrdi da je slika dizajnirana tako da aludira na slične scene iz njihovog filma, za čije korištenje nisu dali dozvolu.

Prema Alconu, Tesla je zatražio dopuštenje za korištenje slike nekoliko sati prije događaja. Kompanija je to odbila ali Maskova prezentacija je svejedno sadržavala sličnu sliku generisanu alatima vještačke inteligencije. Alcon je nosilac autorskih prava za film, dok je Warner Bros distributer Blade Runnera 2049.

U tužbi Alcon tvrdi da ne želi da bude povezan s Maskom ili njegovim kompanijama, navevši kao razlog njegovo "veoma politizovano, kapriciozno i arbitrarno ponašanje, koje ponekad skreće u govor mržnje". Vjeruju da je ovo neautorizovano povezivanje štetno za njihovo poslovanje te stoga traže finansijsku odštetu. Tesla dosad nije javno komentariso tužbu.

Mask je na prezentaciji predstavio samovozeće električno vozilo namijenjeno prevozu putnika bez ljudskog vozača. Tesla namjerava da započne  proizvodnju 2026. a očekuje se da će automobil koštati manje od 30.000 dolara. Mask preko osam godina obećava samovozeće aute.

(Index)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije