Auto zanimljivosti

Šta uzrokuje zapaljenje automobila tokom vožnje

Šta uzrokuje zapaljenje automobila tokom vožnje
Foto: PIXSELL | Šta uzrokuje zapaljenje automobila tokom vožnje

Velike vrućine posljednjih dana reflektuju se na sve sfere naših života. I dok svakodnevno govorimo o zaštiti od toplotnog talasa, visokih temperatura i dehitracije, pitanje je i kako vrućina utiče na automobilime. Automehaničar Aleksandar Ivić navodi da vrućina najviše šteti unutrašnjosti automobila, a sve komponente su izložene velikim temperaturama, kada je automobil zatvoren i parkiran.

"Ono što možemo uraditi da zaštitimo automobil je da nađemo sklonište, recimo ispod drveta, negdje gdje je hlad ili postaviti neku zaštitu sa unutrašnje strane vozila. Vreline utiče i na lak i boju, to dugoročno ostavlja posljedice. Također na matiranje boje, blijedi enterijer automobila…", istakoo je Ivić za N1.

Navodi da više intervencija ima u zimskom periodu, mada nije velika razlika ni ljeti.

"Mnogo problema ima i sa hlađenjem i rashladnim sistemom motora, koji je izložen visokim temperaturama. Sve mora raditi savršeno kao bi se automobil ohladio i kako ne bi došlo do oštećenja na motoru", ističe on.

Takođe, i kočnice su jako izložene, jer se teže kočioni sistem rashlađuje na visokim temperaturama. Kako dodaje Ivić, i klima uređaji su opterećeni na visokim temperaturama, gdje se od klima uređaja zahtjeva da je u savršenom stanju.

Odgovara i na pitanje kolika je mogućnost da se automobil zapali na visokim temperaturama.

"Najveći uzrok zapaljenja u automobilima je neispravnost u električnim instalacijama automobila. Čim je automobil opterećen radom klima uređaja, samim tim i električne instalacije trpe. Ukoliko postoji curenja ulja na motoru, ili goriva, i to može biti uzročnik zapaljenja automobila“, kaže automehaničar.

Takođe, pojasnio je da rad klime utiče na potrošnju goriva. Sve zavisi od veličine automobila i kubikaže. Otprilike pola litra do litar može da poraste potrošnja goriva uz uključen klima uređaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije