Auto zanimljivosti

Škoda Elroq otkriva održivu unutrašnjost

Škoda Elroq otkriva održivu unutrašnjost
Foto: Twitter / Printscreen | Škoda Elroq otkriva održivu unutrašnjost

​Prve skice unutrašnjosti novog električnog SUV modela Škoda Elroq pokazuju da je usklađen sa Modern Solid dizajn pravcem. Automobil je istovremeno praktičan, održiv i pun inovacija.

Obilje unutrašnjeg prostora i jednostavna elegancija su tipične karakteristike Škoda enterijera. Ali održivost nije usputni detalj. Škoda je u potrazi za novim održivim materijalima i postepeno ih uvodi u svoje automobile.

Najnovije održive karakteristike mogu se naći u predstojećem električnom SUV model Elroq. Kao što pokazuju prve objavljene skice, unutrašnjost zadržava klasičnu simetričnu arhitekturu sa snažnim horizontalnim linijama i 13-inčnim infotainment ekranom na dodir u centru kontrolne table. Inače, Elroq će ponuditi još jedan novi detalj: to će biti prvi moderni Škoda automobil koji će umjesto tradicionalnog okruglog loga, imati novi logo na volanu u formi Škoda slova sa integrisanom kvačicom na slovu S.

Međutim, ono što nije odmah očigledno iz skica je priroda korištenih materijala. Škoda sve veći naglasak stavlja na održivost. Svako zainteresovan za Elroq imaće izbor između četiri unutrašnje završne obrade: Studio, Loft, Lodge i Suite. Svaki od ovih dizajna koristi veći udio održivih materijala nego ranije.

Recytitan i Technofil su dva materijala čija je održivost posebno snažna. Recytitan se može naći u panelima vrata, presvlakama sjedišta, instrument tabli, naslonima za ruke i koljena u unutrašnjosti Loft enterijera. 78 odsto ovog materijala je reciklirani PET od plastičnih flaša za piće. Ostalih šest procenata ovog prediva se sastoji od mehanički recikliranih vlakana stare odjeće, a preostalih 16 odsto tkanine dolazi od novog PET-a. Mješavina vlakana se obrađuje bez hemijskog tretmana, što rezultira elegantnom tamno sivo-plavom tkaninom. Ovo je dopunjeno elementima od kože u verziji Loft. Plus jedan atraktivan detalj: reflektujući žuti šavovi.

Technofil se nalazi u unutrašnjosti verzije Lodge. Technofil je tkanina miješana od 75 odsto recikliranih ECONIL® vlakana i 25 odsto poliestera. ECONIL® je inovativni najlon materijal koji se dobija od otpadnih materijala kao što su mreže za pecanje, ostaci tkanine ili tepisi koji bi inače završili na deponijama. Glavne prednosti materijala su da je izuzetno otporan na habanje i korišćenje i da se može reciklirati. Može se više puta reciklirati bez gubitka kvaliteta prediva. Ova crna tkanina je zatim kombinovana sa svijetlo sivom kožom u unutrašnjosti Elroq Lodge verzije. Takođe, tu je detalj koji upada u oči: kontrastni narandžasti šavovi i narandžasti sigurnosni pojasevi, prenosi "AutoBlog".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije