Auto zanimljivosti

Pogledajte koje dijelove automobila lopovi najviše kradu

Pogledajte koje dijelove automobila lopovi najviše kradu
Foto: BILL GREENBLATT/NEWSCOM/Pixsell | Pogledajte koje dijelove automobila lopovi najviše kradu

Lopovi koji kradu dijelove automobila najčešće skidaju retrovizore sa novijih automobila, farove ali i registarske tablice, pokazuje istraživanje.

Stručnjak kompanije za podatke o automobilima Matas Buzelis je kazao da lopove na automobili zanimaju gotovo svi dijelovi - od katalizatora do točkova, koje mogu da prodaju za više novca.

Kako je rekao, retrovizori za automobile više klase mogu koštati na stotine evra, tako da ne čudi što privlače lopove.

Buzelis je rekao, prenosi portal CarVertical, da često dolazi do oštećenja stakala u manjim saobraćajnim nezgodama i da se zato ukradena stakla lako prodaju na crnom tržištu.

"U zavisnosti od modela automobila, cijena farova dostiže i nekoliko hiljada evra. Pošto su veoma traženi na tržištu polovnih dijelova, lak plijen često dovodi lopove u iskušenje. Ukradena svjetla i drugi dijelovi ne završavaju samo na oglasnim portalima - često se prebacuju u inostranstvo", naveo je Buzelis.

On je dodao da se često kradu registarske tablice, kako bi se stavile na drugo vozilo i koristile za kriminalne aktivnosti, navodeći da prestupnici koriste ovu taktiku za izbjegavanje gradskih kamera i zavaravanje tragova kod policije.

Unutrašnji dijelovi automobila su, takođe, popularni među lopovima, iako se rjeđe kradu od svjetala ili ogledala.

Na meti lopova su obično paneli luksuznijih automobila, koji se kasnije prevoze u inostranstvo ili prodaju radi ugradnje u oštećena vozila, prenosi Tanjug.

Auto na dizalicama ili ciglama "neprolazni je klasik" među lopovima. Skidanje točkova može potrajati, tako da lopovi obično biraju automobile parkirane na manje osvijetljenim mjestima.

Automobilski točkovi su prilično poželjna stavka, tako da nije teško pronaći kupce za njih.

"Najpouzdaniji način da se izbjegne neprijatno jutarnje iznenađenje jeste korištenje specijalnih sigurnosnih vijaka koji sprečavaju odvrtanje točkova uobičajenim alatima”, objašnjava Buzelis.

On navodi i da katalizatori sadrže plemenite metale kao što su platina, paladijum i rodijum, koji su na visokoj cijeni kod trgovaca otpadnim metalima, i prodajom katalizatora lopovi mogu da ostvare zaradu od barem nekoliko stotina evra.

"Vlasnici Toyota i Lexus vozila treba da budu posebno oprezni, jer su ove marke najviše na meti kriminalaca. Katalizatori ovih proizvođača imaju više plemenitih metala, što donosi bolju zaradu. A pošto Toyota i Lexus proizvode hibride, njihovi katalizatori su obično u boljem stanju nego kod automobila na benzin", rekao je Buzelis.

U nastojanju da se zaštite od lopova, mnogi vozači uklanjaju originalne katalizatore i ugrađuju jeftinije verzije, dodao je on.

"Polovni volan automobila ekonomske klase može koštati desetine evra, ali volan luksuznog Porsche, BMW ili Mercedes-Benz vozila može dostizati i na hiljade evra. U Evropi se veliki broj ozbiljno oštećenih automobila uvozi iz SAD, pa je volan poprilično tražen. Iako su brave za volan nekada bile popularne, danas predstavljaju pravu rijetkost. Jedini način da izbjegnete krađu volana jeste da ostavite automobil na bezbjednom mjestu", naveo je Buzelis.

Naglasio je da su popularni modeli višeg ranga često na meti kriminalaca, tako da treba voditi računa o mogućnosti parkiranja prilikom kupovine takvog vozila. U suprotnom, gubici poslije noćne posjete lopova mogu dostići i desetine hiljada evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije