Auto zanimljivosti

Pogledajte balkansku verziju WRC legende (FOTO)

Pogledajte balkansku verziju WRC legende (FOTO)
Foto: Screenshot/Instagram | Pogledajte balkansku verziju WRC legende (FOTO)

Prva generacija Hyundaijevog sportskog automobila postala je osnova za prepravku kakve smo već viđali na Balkanu.

Recept je poznat, a uključuje pravljenje što vjernije kopije automobila uz minimalna ulaganja. Ovdje je uzor Toyota Celica GT-Four, a sve je urađeno na Hyundaijevom Coupeu prve generacije.

Automobil je dobio i novo ime, pa je sada Toyota Čelika. I ne, nije nastao u glavi nekog ljubitelja brzine s Balkana. Vlasnik i autor ovog (ne)djela je Čeh Adam Rejl. Njegova Čelika sa Kastrol oznakama korišćena je za učešće na GumBalkan reliju, gdje je postavljen limit za učesnike - automobili vrijedni do 1000 evra ili stariji od 33 godine.

Hyundai Coupe iz 2001. godine ima dekoraciju spoljašnjosti koja, uz boju i naljepnice, uključuje i zadnje krilo. Krovni nosač je tu iz očiglednih razloga za sve koji su ikada putovali u kompaktnom coupeu.

Bilo je tu i tehničkih modifikacija, pa je vlasnik u prostor opruga stavio teniske loptice i tako podigao vozilo za primjetnih pet centimetara.

Dodajte svemu zaštitu šasije i terenske gume i dobili ste dostojnog učesnika za GumBalkan reli.

Nažalost, vlasnik nije imao sreće da ispod haube ima pouzdani 2.0 benzinac, već je ugrađen 1.6 benzinac sa svega 113 konjskih snaga. Pogon je, naravno, na prednje točkove, a mjenjač je manuelni.

I na kraju, vrijedi pomenuti da Celica i Coupe imaju još jednu zajedničku tačku. Osim što su oblikom i proporcijama slični, Coupe se može smatrati jednim od pouzdanijih coupe modela u ovom milenijumu, baš kao što je i Celica. Pređenih 245.000 km dokaz su pouzdanosti, a kraj za ovaj automobil još nije blizu.

Dodajmo još i da vlasnik ovog automobila posjeduje i jedan klasik, Porsche 944 iz 1984. godine. U svakodnevnoj vožnji glavni saputnik mu je vjerovatno Nissan 3670Z Nismo, koji je takođe u njegovom vlasništvu. Nadajmo se samo da će ostati u originalnom stanju, prenosi Index.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nismo4555 (@nismo_4555)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije