Auto zanimljivosti

Najviše psihopata kupuje ovakve automobile

Najviše psihopata kupuje ovakve automobile
Foto: Screenshot/X | Najviše psihopata kupuje ovakve automobile

Profesorka Džuli Aitken Šermer sa Vestern univerziteta u Londonu, Ontario, došla je na ideju za istraživanje o psihopatama i automobilima dok je šetala svog psa.

Njena studija sugeriše da postoji veza između izbora glasnih automobila i određenih karakteristika ličnosti, posebno kod psihopata

Anketa je obuhvatila 529 studenata osnovnih studija, koji su bili pitani o svojim preferencijama vezanim za bučne automobile i da li bi modifikovali svoje automobile kako bi bili glasniji.

 Pored toga, svaki ispitanik je morao da popuni kratki test ličnosti Dark Tetrad (SD4), dizajniran da prepozna narcizam, sadizam, psihopatiju i makijavelizam.

Istraživanje je pokazalo snažnu vezu između preferencija za bučne automobile i osobina poput sadizma i psihopatije, umesto očekivanog narcizma.

Profesorka Aitken Šermer objašnjava da ovo može ukazivati na zanemarivanje tuđih osjećanja i zadovoljstvo u izazivanju straha kod drugih ljudi.

Neka istraživanja su analizirala povezanost između tipova ličnosti, uključujući osobine psihopatije, i izbora automobila. Rezultati nisu uvijek konzistentni, ali određeni tipovi automobila se češće povezuju sa osobinama kao što su narcizam i sklonost ka riziku, koje mogu biti prisutne kod osoba sa psihopatskim tendencijama. Evo nekoliko zanimljivih nalaza:

Skupi, luksuzni automobili – Istraživanja pokazuju da ljudi koji voze luksuzne automobile, kao što su BMW, mercedes ili audi, mogu imati sklonosti ka egoizmu, dominaciji i niskom stepenu empatije. Ovi automobili su povezani s imidžom moći, što može privlačiti osobe koje imaju narcističke ili psihopatske osobine.

Automobili sa velikim motorima – Automobili koji imaju snažne motore, poput sportskih automobila, često se povezuju sa osobama koje traže uzbuđenja i sklonije su rizicima, što može ukazivati na antisocijalne karakteristike.

Vozači koji često krše saobraćajne propise – Neka istraživanja su pokazala da osobe koje voze agresivno i često krše pravila (kao što je vožnja kroz crveno svetlo ili nepropisno preticanje) mogu imati osobine psihopatije ili antisocijalnog ponašanja.

Međutim, treba napomenuti da vožnja određenog tipa automobila ne znači nužno da osoba ima psihopatske sklonosti. Ovi nalazi su zasnovani na generalizacijama i uzorcima ponašanja koji ne obuhvataju sve vozače, prenosi Nova.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije