Auto zanimljivosti

Muka vam je u vožnji? Kod električnih auta je to još izraženije

Muka vam je u vožnji? Kod električnih auta je to još izraženije
Foto: Unsplash | Muka vam je u vožnji? Kod električnih auta je to još izraženije

Većina ljudi je to iskusila, bilo kao djeca ili odrasli – osjećali su mučninu u automobilu tokom vožnje. Sada su ti problemi još izraženiji u električnim vozilima.

Danski ljekari i naučnici otkrili su da je "bolest kretanja" češća prilikom vožnje u električnim automobila nego u slučaju automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Oni će sada sprovesti istraživanja u ovoj oblasti kako bi pronašli efikasne metode za borbu protiv mučnine u vožnji i njeno otklanjanje.

Bolest kretanja ima simptome kao što su vrtoglavica, glavobolja i mučnina. Nacionalna bolnica u Kopenhagenu pokrenula je veliki istraživački projekat a direktor Centra za sluh i ravnotežu u Danskoj, Mads Kloker, potvrdio je da je bolest kretanja češća kod električnih automobila. To je uzrokovano kombinacijom nekoliko stvari.

"Prije svega, tu su snažna ubrzanja i novi pokreti na koje još nismo navikli. Između ostalog, regenerativno kočenje je mnogo snažnije. Takođe, tu je i nedostatak zvuka, a onda sve informacije koje dobijemo sa ekrana mogu biti ono što nam privlači pažnju", kaže Mads Kloker za TV2.

On objašnjava da je unutrašnje uho ono koje registruje promjene položaja, kretanja i brzine

Informacije iz uha se upoređuju sa onim što vidimo i čujemo, a ako se ne poklapaju sa onim što očekujemo, možemo dobiti bolest kretanja (mučninu).

Nacionalna bolnica Danske nada se da će pronaći efikasne metode liječenja za slučajeve kada mučnina kretanja postane problem.

Danska policija će takođe imati koristi od ovog posla. Nakon što je prošle godine kupila deset električnih automobila, povećali su se izvještaji o mučnini policajaca.

Objašnjenje je znatno snažnije ubrzanje, a samim tim i vožnja sa više trzaja, koju električni automobili postižu prilikom odlaska na intervenciju, što može da poremeti položaj organa za ravnotežu.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije