Auto zanimljivosti

Koja je najmanja brzina kojom smijete da vozite na auto-putu u Njemačkoj?

Koja je najmanja brzina kojom smijete da vozite na auto-putu u Njemačkoj?
Foto: Pixabay/Ilustracija | Koja je najmanja brzina kojom smijete da vozite na auto-putu u Njemačkoj?

Mnogi ljudi misle da postoji minimalno ograničenje brzine na auto-putevima.

To nije istina. Njemački ADAC odgovorio je vozačima koje zanima koja je najmanja dopuštena brzina na auto-putevima u Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji.

Pojam minimalne brzine ne postoji u njemačkom Zakonu o putnom saobraćaju (StVO). U zakonu piše kako auto-putevima smiju voziti samo ona vozila koja zbog svoje konstrukcije mogu voziti brže od 60 km/h. Upravo zbog toga se među vozačima proširio mit o ograničenju brzine na auto-putevima, piše Fenix magazin.

No, to ne znači da na auto-putevima morate voziti najmanje 60 km/h, možete i sporije. Ali samo s "dobrim razlogom", inače biste mogli nepotrebno ometati saobraćaj i rizikovati kaznu od 20 evra.

U Austriji, slično kao u Njemačkoj, zakon propisuje da motorna vozila na auto-putevima moraju biti tehnički sposobna postići brzinu od 60 km/h. I ovdje mora postojati opravdan razlog da se auto-putevima vozi znatno sporije. Razlozi mogu uključivati ​​vremenske prilike, uslove na putu ili saobraćaj.

Na švajcarskim auto-putevima nema određene minimalne brzine, ali je od 2016. godine uveden zakon koji nalaže da lijeva traka na auto-putevima smiju koristiti samo vozila koja mogu voziti brzinom većom od 100 km/h. Ovom mjerom želi se poboljšati protočnost saobraćaja, prenosi Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije